donderdag 11 juli 2024

Het is te warm, gewoon te warm.



"Nee, het is echt te warm. Voor morgen, en ik denk de dagen erna geldt een weerwaarschuwing vanwege de hitte. Nee, ik zeur helemaal niet, het is gewoon achterlijk heet joh. Echt. De weersvoorspelling op mijn tweedehands iPhone stopt volgende week bij 37 graden maar de voorspellingen op de Zuid Koreaanse telefoon van Annet zeggen voor volgende week doodleuk 40 graden. Dat zou trouwens de eerste keer zijn, die 40". 

"Dus nee, er is eigenlijk niets te vertellen. Dus ik dacht, vrij naar David Byrne "Als je niets te zeggen hebt waarom doe je dat dan nog een keer?". Een keer per week staan we om half vijf op en gaan dan een stukje lopen. Dat is leuk. Zolang je maar om acht of negen uur weer terug bent. De rest van de week staan we om half zes op. Dan is het maar iets van twintig graden. Kunnen de poezen meteen nog een beetje afkoelen". 


"Nee, die slapen zowat de hele dag. Dan weer in deze schaduw, dan weer onder die kruiwagen. Gijs deed vanmorgen tegen elf uur een wat zielige piepmiauw. Hij wilde in de wasbak liggen. Meestal doet hij dat 's middags pas maar, nou ja, niets veranderlijker dan een poes".

"Door de warmte, hitte mag ook, is er niet veel nieuws. Ja, er is natuurlijk weer watergedoe. Net als vorig, en net als volgend jaar. Ondanks de sneeuw en de regen is het water in de heuvels aan het opraken. Het noordelijke deel van het dorp heeft hierdoor in de ochtend zes uur water. Wij, in het zuidelijke deel hebben 's middags zes uur water. Burgemeester Gosho kan dat met afsluitkleppen in het dorp zo regelen. Maar net toen iedereen aan het schema gewend was begon het Europese voetbalgedoe. En Gosho houdt met hoofdletters van voetbal. Dus vergat hij zo af en toe wel weer eens ergens een klep om te zetten. Maar goed, dat gevoetbal is bijna voorbij dus zal het schema wel gaan werken". 

"Weet je nog dat ik vertelde dat een Nederlander een kroeg/eetcafé of zoiets ging openen in Popovo? Ja, ik droomde inderdaad al van vegetarische kroketten. Maar, die opening gaat niet door. Het (eet)café was eindelijk klaar, dat konden we zien door de grote glazen ruiten, en toen hoorde de man dat hij geen vergunning kreeg voor een terras. Dat zou problemen geven voor brandweer en ambulances. De man was enorm boos. Alle andere eetdingen in dezelfde straat, zelfs naast hem hebben wel een terras. En opeens, na maanden kreeg hij, als buitenlander plots te horen dat hij geen vergunning kreeg. Er werd hem gesuggereerd geld te schuiven. Maar daar wil hij niet aan meedoen. Hij gaat een rechtszaak beginnen. Tja. Ik denk dat die vegetarische kroketten er niet zullen gaan komen".

"Meestal gaan we nu nergens met de auto heen. De airco van de Volvo is al jaren stuk en nu gaat het raampje aan de kant van Annet ook niet meer open. Dus dan is rijden geen pretje. Maar, we reden wel naar Vabel. Dat ligt een heel eind weg bij de Donau. Nederlanders die Annet kent uit Den Helder hebben er een huis waar ze zomers heen gaan. Ze hadden eerste levensbehoeften als kaas, vissaus, maïzena en inderdaad hagelslag mee. En ik kreeg een Geschiedenis van Bulgarije in het Nederlands. Prachtig. Uit 1981 en in Bulgarije geschreven dus ook nog eens geschiedenis op z'n onleesbaar marxistisch. Dat sleept me wel door de landerige middagen".

"Ik laat wel weer van me horen als we weer wat beleven. Kunnen beleven. Ooit wordt het weer koeler. Dat moet. Statistisch enzo. Dan zeg ik wel weet wat".  











3 opmerkingen:

Niek zei

Hoei, het zweet breekt me uit bij jouw hete belevenissen.
Wel heel erg jammer van die vegetarische kroketten, die zijn toch eigenlijk wel een must. Maar ja, in een corrupt land krijg je weinig voor elkaar als je daar niet aan meedoet, vrees ik. Wel ontzettend dapper van hem, moet ik zeggen.

Ton de Kruyff zei

De man zegt (op Facebook) dat hij zal gaan procederen tot de rechtbank van de Eu aan toe. Het zal dus nog wel even duren voor er wat voor kroketten dan ook te koop zijn. Als ze er ooit al komen.

Niek zei

Wat een ongelooflijke doorzetter. En iemand die in de rechtstaat gelooft, ik ben er blij mee.