Dit:
Annet en ik zochten een grote plaat hout. In Nederland ga je dan naar een bouwmarkt. Je wijst iets aan, iemand zaagt wat en na 10 minuten sta je weer buiten. Hier dwaalden we erg lang over het terrein van bouwmarkt Dudo. Met een meneer sjokten we vele bouwvallige loodsen in, en ook weer uit. In de aller, allerlaatste loods lag wat we zochten. Met een vervaarlijke motorzaag werd de plaat autopassend gemaakt. En omdat de auto minder breed bleek dan hij leek daarna nog een keer. Ondertussen was ik tegen een ijzeren paal aangelopen die ergens uit de muur van een loods stak. Bulgaren lopen er onder door, die zijn bijna altijd kleiner dan ik. Alles bij elkaar duurde het langer dan een uur. Maar we hadden het hout, met wat eigen bloed er op.
Of:
We reden naar Tabachka, een onooglijk klein plaatsje. Volgens het commentaar van een bezoeker dat ik op het internet tegen kwam zouden er daar duidelijk bewegwijsde routes zijn. Naar grotten en andere dingen. Tot onze enorme verbazing bleek dit echt echt zo te zijn. Meestal is er een verbleekt bordje bij het begin en verder zoek je het maar uit. Maar in Tabachka, keurig. Een route bracht ons op een smalle richel, tegen een vrij hoge rotswand aangeplakt. Na het tweede "Dangerous section!!!" bordje hielden we het voor gezien. Pas toen ik de foto van het bordje later bekeek zag ik dat het om een waarschuwing uit een hardloopwedstrijd ging. Er lopen mensen hard over een smalle richel, hoog langs een loodrechte wand! Dit volk lijkt soms een aaneenschakeling doodsdriften.
Moeiteloos kun je over deze belevenissen een leuk blogje tikken. Maar dat wat het langst bleef hangen in de afgelopen dagen was een kort berichtje dat ik las op het internet.
Het ministerie van werkgelegenheid stelt voor de armoedegrens in Bulgarije aan te passen. Als het voorstel wordt aangenomen ligt de armoedegrens met ingang van 1 januari 2023 op 504 leva. Dat is 202 euro. Nu zijn prijzen in geen land gelijk dus bij zo'n bedrag kun je nog denken, "ach", of "tja". Maar, na de aanpassing zullen er in Bulgarije nog 1,5 miljoen mensen onder die armoedegrens leven. Dat is 22% van de bevolking.
22% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
22%.
2 opmerkingen:
Schokkend veel. Maar ik vraag me dan gelijk af hoeveel procent het was voor deze aanpassing. Dat kan ik niet terugvinden. Was het hoger of lager? En wat betekent het aanpassen van een armoedegrens? Ik ga er helemaal van duizelen. Maar zo te zien, deed jij dat ook.
Ik denk dat het bedrag van de grens hoger lag en dat er door de aanpassing meer mensen recht op hulp hebben. Het aantal ‘armoedigen’ is (denk ik) toegenomen door de aanpassing.
Een reactie posten