maandag 27 juli 2009

Ding 20 Sociale netwerken met muziekjes

Zonder Peter geen Bill Evans of Francesco Cafiso. Zonder Geetarz geen Eric Clapton, zonder Joerg geen Nils Landgren en zonder UncleMeat geen John Cage of Howard Skempton.

De delen van het internet waar ik, buiten deze cursus om dan, vaak rondhang zijn één groot sociaal muziekjesnetwerk. Van sommige mensen ken ik alleen het pseudoniem dat ze op sommige sites gebruiken. Van anderen weet ik meer omdat ik daarmee al jaren opnames ruil. Maar van al die mensen ken ik er geen één in het echt.

Waar ik bij een boekenadvies maar naar één mens ter wereld luister ken ik vreselijk veel muziek omdat die me aangeraden werd door iemand op het internet.
Voor sites als Last.fm waren er op het internet al allerlei krochten en hoeken waar mensen lijstje neerhingen met obscure opnames van artiesten. Als je zoiets wilde horen mailde je, je brandde een cd voor iemand, deed hem op de post en na wat weken kreeg je dan wat je zelf wilde horen thuis gestuurd. Allemaal op basis van vertrouwen. Zo ben ik aan honderden cd's gekomen met meer of minder zeldzame opnames. Nu gaat het minder vaak per post en veel vaker via torrentsites als Dimeadozen of Zomb. Op die plekken zit dus mijn sociale muziekjesnetwerk.

Last.fm werkt. Van verschillende kanten is me verzekerd dat het echt een heel handige site is. En dat geloof ik. Maar zelf wil ik er niets mee. Ik heb al teveel muziek. En er blijft maar meer bij komen. Terwijl ik dit tik stromen er twee concerten naar deze pc en help ik met het in de lucht houden van elf andere. Dus als niemand er verder heel erg mee zit wil ik het houden bij het besef van de waarde van sites als Last.fm en blijf ik verder zitten in de krochten die ik al ken. Daar heb ik het al druk genoeg mee.

Maar. Omdat het over muziekjes gaat kan er wel weer mooi even een fragmentje bij. "In A Landscape" van John Cage met een kunstig videootje.

2 opmerkingen:

23 dingen ProBiblio zei

Zou st. Brein dit blog ook volgen? Maar ik moet toegeven Bittorrent is een heel sociaal gebeuren. Zonder up- geen download.

Ton de Kruyff zei

Aan de muziekjes die ik download verdiende de artiest sowiezo al niks. Die waren al illegaal doordat ze in een zaal met een datrecorder oid worden opgenomen.
Hoewel Prince misschien pissed zou zijn over die 9 3 dubbelcd's met outtakes en demo's.