dinsdag 21 juli 2009

Een beetje van jou en een beetje van Amazon

Stel. Je koopt een boek, neemt het mee naar huis en je zet het in de boekenkast. Gelezen of ongelezen. Op een ochtend wordt je wakker en constateer je dat het boek van de plank is verdwenen. Wel ligt er een handje geld dat bij natelling het aankoopbedrag blijkt, en een briefje van de winkel waar je het boek kocht. Dat ze het boek wegens problemen met de rechten helaas hebben moet terugvorderen.

Raar?

Niet als je bij Amazon een Kindle (een ebook reader) kocht. Vorige week twitterde en blogde internetland in volle vaart over het "inbreken" van Amazon op haar Kindle. Twee titels die Amazon verkocht bleken piratenedities te zijn. Amazon verwijderde vervolgens de ebooks van de Kindle.
Dat kan. Veel ebooks hebben een zogenaamd DRM-file. Op afstand kan een partij, in dit geval Amazon, iets dat je schijnbaar kocht onklaar maken dan wel verwijderen.

Natuurlijk brak de digitale hel los en Amazon heeft plechtig, hand op het hart, beloofd het nooit meer te zullen doen. Maar het voorval zet het lastige van "bezit" op het internet weer eens even in de schijnwerpers.

De titels van de verwijderde boeken waren trouwens opmerkelijk, toeval bestaat niet enzo. "Animal Farm" en "1984" van Orwell. Hij heeft zich vast een paar keer omgedraaid in zijn graf.

"Brave New World" was ook een mooi toeval geweest.

8 opmerkingen:

Unknown zei

Ze noemden het zelf "stupid". Een term die erg in zwang geraakt is door Maxima en Obama.
Maar de reden voor het terughalen was dat de verkopende partij (uitgever) de auteursrechten niet in zijn bezit had. Lullig voor een student die het boek als studie-object had en het volgeschreven had met digitale aantekeningen. Ook die waren weg.
Dat akelige DRM-gedoe is al jaren punt van discussie. En steeds meer uitgeverijen stappen er van af. Gelukkig.

Unknown zei

En wat dacht je van die muziekdiensten die ophouden met bestaan en die de servers die het DRM-systeem controleren afsluiten. In één klap alle aankopen van iedereen onbruikbaar. Stel je voor wat er zou gebeuren als Apple stopt met iTunes... Geen wonder dat velen zich wenden toch de illegale kopie.

Ton de Kruyff zei

Maar op de ebooks en audiobestanden die de NBD "gaat doen" zit gewoon nog een DRM.

Unknown zei

Dat is het probleem met digitale media en het uitlenen ervan. Om een equivalent van lenen te realiseren met digitale media, heb je gewoon een DRM-systeem nodig dat regelt dat een ebook na drie weken stopt met werken. Heb je dat niet, dan kun je alleen digitale bestanden weggeven of verkopen en dan ben je erg beperkt tot rechtenvrij materiaal. Je kunt niet verwachten dat mensen op jouw verzoek de bestanden na drie weken zelf deleten.

Het nadeel van elk DRM-systeem is het gebrek aan compatibiliteit met andere platforms. Voor een mobiele telefoon, Mac, Windows noem maar op heb je allemaal andere DRM-systemen nodig die onderling niet gestandaardiseerd zijn. En dan heb je ook nog te maken met afscherming en protectie. Daarom was het niet mogelijk om bestanden voor iPods ter beschikking te stellen.

Ton de Kruyff zei

Ondanks alle bezwaren, vooral het niet beschikbaar zijn van de media voor alle platforms is een hele grote, lijkt het me nog steeds een goed idee om ebooks en audiobestanden uit te gaan lenen. Al was het alleen maar de klanten van het bestaan op de hoogte te brengen en ze te laten wennen aan het idee dat je dit soort media ook kunt lenen.
En ook natuurlijk om als bibliotheek niet de zoveelste boot weer eens te gaan missen.

Unknown zei

In de bibliotheek Schiedam hebben ze iMacs met iTunes in de kasten gemonteerd. Via Coverflow (fullscreen) kunnen mensen een audioboek selecteren en het beluisteren via de koptelefoon. Ook een prima manier om het te promoten.

Ton de Kruyff zei

Ik wil die spullen (audiofiles en content voor ebooks) toch ook graag uit gaan lenen. Al was het alleen maar om te laten zien dat er iets zit tussen kopen en rippen.

Unknown zei

Lees dit blogartikel eens van, ja alweer, Helene Blowers.