vrijdag 1 mei 2009

Vrijdag, muziekjesdag (4)

"Pablo Picasso was never called an asshole". Dat zong Jonathan Richman in 1976 op de lp "The modern lovers". Het zinnetje was raar, de muziek punkig zoals muziek toen klonk. Na wat gedoe met de band en wat navelstaren vond Jonathan (Yoyo voor vrienden en onbekenden) zichzelf opnieuw uit.

Weg was het punkige geluid en de rare teksten. Daarvoor in de plaats kwamen nog veel raardere teksten en de muziek werd haast kinderlijk onschuldig. Misschien maken wat titels iets duidelijk. "I'm a little dinosaur", "I was dancin' in the lesbian bar", "Buzz buzz buzz (goes nature's honeybee)" en laat ik ook "Hey there little insect" niet vergeten.

Sullig genoeg scoort Jonathan een hit met het instrumentale "egyptian reggae" (geen link, suf nummer).

Weinig tekstschrijvers benaderen Richman's naiviteit (al noemen sommigen het soms "extreme lulligheid"). Richman maakt nog steeds muziek al doet hij dat tegenwoordig vooral alleen of met slechts een drummer. En dat is jammer. Niemand heeft zulke prachtige "dom-didi-didi-dom-dommedomdee" koortjes in zijn muziek verwerkt als hij.

Omdat het liedje van vandaag nogal kort is doe ik er twee. De eerste (hier), Vincent van Gogh is vrolijk en meer dan levenslustig. Het filmpje is door iemand zelf in elkaar geknutseld.
Hieronder Jonathan Richman zelf met een zeer onbevangen uitvoering van zijn "New England" (met koortje!)

5 opmerkingen:

sandra444444 zei

Volgens mij stond er daarstraks nog een andere blog bij. Of ben ik in de war? Nu heel veeel collega's hier 23dingesen zie ik regelmatig van alles voorbij komen waarvan ik soms niet weet wie het is. Tot 16.00 uur spellenmiddag gehad, en tijdens het kopje thee daarna was ik even aan het luisteren. En nu is ie weer weg (niet dat ik dat muziekje mis, maar de website wou ik ook gaan uitproberen).

Ton de Kruyff zei

Nee, het klopt. Maar t muziekje mocht er eigenlijk niet staan. Vond ik bij nader denken. Maar ergens volgende week komt er een ander voorbeeld. Met een legaal bestand.

Unknown zei

Brings back memories. Ik speel het refreintje nog regelmatig op mijn gitaar.

Mariandoet23dingen zei

egyptian reggae is niet suf, die is geweldig!!! Staat zelfs op mijn mp3 en pc.. ben 'm meteen ff aan het luisteren ;-)

Ton de Kruyff zei

@Edo Misschien leuk voor een pauze tijdens die zapp sessie?
@marian Over smaak valt wel degelijk te twisten :)