dinsdag 12 mei 2009

Ding 8, online plaatjes bewerken

Ding 8, ok, online plaatjes bewerken. Lastig.

En dat niet alleen omdat de dag voor een deel in het teken stond van een afgebroken tand.

Eigenlijk vind ik dat je een foto, eenmaal genomen, niet of niet teveel meer mag bewerken. Bijsnijden, een beetje helderder maken, rode ogen weg poetsen. Dat kan nog net. Maar dan moet het ook wel stoppen. Als je die foto's tenminste gaat presenteren op je blog of website als "echt". Wanneer je verder gaat wordt het toch een gelogen plaatje. Of kunst.

Het knappe, en mooie, van de online bewerkplekken is natuurlijk dat ze er zijn, en dat ze werken. En dat ze zomaar door iedereen te gebruiken zijn. Je hoeft geen duur programma te kopen om je foto's te bewerken en je hoeft zo'n programma ook niet illegaal te downloaden waarna je je weer erg ongemakkelijk zou gaan voelen. Met een gerust en ontspannen hart kun je je foto's bewerken.

En wie echt helemaal loos wil gaan op of met een foto kan terecht op SUMO paint, een site waar je online foto's kunt bewerken maar waar je vervolgens ook naar hartelust pennen, kwasten en meer van die dingen kunt gebruiken op die foto. Maar dan wordt het dus wel kunst. Of een zooitje. Maar het is een mooie site. Vroeger moest je een duur programma kopen om soortgelijke resultaten te bereiken.

23dingen noemt Picnik, Fotoaanpassen.nl en Photoshop.com als fotobewerksites. Picnik en Fotoaanpassen kun je gebruiken zonder er lid van te hoeven worden. Je kunt er je foto's bijwerken en van allerlei lollig bedoelde dingetjes voorzien. Leuk. Gok ik. Beide sites vertellen duidelijk hoe iets werkt en je ziet steeds wat je actie gaat veranderen aan je foto voor het definitief wordt.
Photoshop doet wat de andere twee ook doen maar doet dat allemaal net iets sjieker. En je kunt je foto's makkelijker saven zodat je allerlei tussenfases in het bewerken terug kunt halen. En het ziet er heel mooi uit. De site bedoel ik, fijn strak. Maar die mening is strikt persoonlijk.De foto hierboven is de echte. Een veld tulpen in Den Helder.
Omdat Den Helder Den Helder is zien je aan de horizon wat lelijke schuren. Die storen, die kunnen weg. En hoewel het mooi weer was kunnen de kleuren wel wat feller. En roze (tenminste, voor mij is het roze, ik schijn kleuren soms fout te benoemen) is ook zo ... niet oranje. En het groen kan ook wel wat harder, een beetje meer leunen naar plastic. En zo'n horizon, kan die niet recht?
Picnik (voor de horizon en het bijsnijden) en Photoshop maken een nieuwe realiteit.

4 opmerkingen:

Saavedra zei

Mooie foto's. Je ziet niet dat ze zijn bijgewerkt. Ben je zelf met een camera op de fiets gestapt?

23 dingen ProBiblio zei

Een uitgebreide en grondige analyse. Komt dat door je nieuwe machientje? Wel een dure maand voor je, pc, leesbril, stifttand... Maar gratis Photoshop.

Ton de Kruyff zei

Het vakantiegeld is hopelijk onderweg. Dan kan ik misschien ook nog een camera voor mezelf aanschaffen.

Anoniem zei

goede start