donderdag 14 mei 2009

De kus van Beatrix (bevat nerd alert)Het was nog voor Apeldoorn.

Ik las een artikel over Beatrix. Ik heb niets met haar of de monarchie maar er was niets anders te lezen. En bovendien leest een stuk over sidderende ministers en slinkse sturing lekker weg.

In 1988 bezocht Beatrix op 30 april Kampen en Genemuiden. In de middag dook ze plots op in Amsterdam, in de Jordaan. Tijdens dat spontane bezoek kreeg ze een kus op haar wang van een toevallige passant. Ik kan me dat nog herinneren. Vaag. Die kus stond op de voorpagina en haar hartelijke, vrolijke gedrag veranderde haar afstandelijke imago.

Het stuk dat ik las ging, haast terloops, ook over dat bezoek aan Amsterdam. En die kus. Ook na Apeldoorn bleef ik denken aan wat ik las. Niet eens zozeer omdat het over Beatrix ging maar het me deed nadenken over waar je meer geloof aan hecht. Aan wat gedrukt staat op papier of wat je terug kun vinden op het internet.

Ik voelde een blogje opkomen.

Dat blogje komt later.

Nerd Alert! (serieus Nerd Alert)

Bij het blogje dat ik wilde schrijven hoorde natuurlijk een plaatje of een filmpje. Anders is het maar kaal. De NOS was zo vriendelijk om op haar koningshuissite een filmpje te zetten over het bezoek, met de kus.

Omdat het deze week ging over online foto's bewerken vroeg ik me af of je dat ook met video kon doen. Dat zou fijn zijn omdat het mij in het filmpje vooral om de koninklijke kus ging.

Voor ik verder ga. Ja, ik kan me totaal verliezen in wat er kan met een pc en het internet. Dat ik Bicat niet snap. Dat is logisch. Maar kom me niet aan met dat er iets niet kan met iets dat je ziet op het internet.

Met wat gegoogle kon ik wel wat online bewerkplekken voor video's vinden. Maar de meeste bleken (nog) niet (meer) te werken. De enige site die wat leek te doen was JayCut. Lid worden, filmpje uploaden en dan kun je aan de slag.

En daar ging het "fout". Bij dat uploaden. Om iets te kunnen uploaden moet het wel eerst op je pc staan. En het filmpje van Beatrix stond heftig ingesloten op het internet.

Ik zou nu langdradig kunnen gaan schrijven over hoe het verder ging. Maar dat zou een Nerd Alert met allemaal hoofdletters worden. Dus zet ik alleen wat dingen tussen haakjes zodat ik later zelf nog weet hoe het ging. Tenslotte is dit blog ook gewoon een werkschriftje.

(alles(?)dat afgespeeld wordt in een browser zit tijdelijk opgeslagen in een map van de browser. Firefox= "about:cache". Daar zoeken in toepasselijke url's (Beatrix - NOS) naar grote bestanden met afwijkende extensie, .flv=shockwave, shockwave speelt niet in gewone player, conversieprogje zoeken "convert .flv to .avi freeware" Pazera (freeware) converteert .flv naar .avi, .avi is uploadbaar/bewerkbaar)

Jaycut blijkt als bewerkplek niet zo heel erg veel te kunnen. Het oorspronkelijke kleurenfilmpje zwart wit maken, dat kon en het resultaat zie je helemaal bovenaan dit postje. Maar dat was het dan ook wel.

Niet online maar wel op de meeste nieuwere pc's zit Windows Movier Maker daar kun je wat meer mee. Bijvoorbeeld knippen (een Mac doet dat waarschijnlijk al als je het hardop tegen het machientje zegt). Omdat het mij in het filmpje eigenlijk alleen ging om de spontane kus die Beatrix kreeg knipte ik dat stukje er tussenuit, bracht het naar Youtube en vanaf die plek weer embedded en afspeelbaar naar dit blog.Ja, ik weet het. De mensheid schiet er niets mee op en de toekomst van de bibliotheek wordt er niet anders door. En misschien kon het veel makkelijker. Misschien staat er wel ergens een heel kort filmpje met "de kus" op het internet. Ik zou het niet weten. Maar het was leuk om te doen.

En "de kus" komt in een later blogje nog terug.
3 opmerkingen:

Mariandoet23dingen zei

heb jij echt niks anders te doen? hahahahaha!!
maar wel goed gedaan *klopt op schouder* ... en hoezo snap jij Bicat niet?

Ton de Kruyff zei

Thuis heb ik doordeweeks niet zoveel te doen. Reuze saai enzo. Het voordeel van postjes is dat je ze op elk moment van de dag kan schrijven. Je kopieert en plakt ze gewoon naar een leeg veld als je m echt wil plaatsen. Ik heb een hele voorraad klaarliggen :)
En van Bicat snap ik niks. Het heeft het uiterlijk van een Commodore 64 spelletje en er zal wel een logica in zitten. Maar mijn hersenen zien die logica nog steeds niet.

23kaatje zei

Je kan bijna de volgende 23 dingen cursus gaan geven Ton !