woensdag 27 mei 2009

De kus van Beatrix (2)Het was dus nog voor Apeldoorn. In de Vrij Nederland (25/04/09) stond een artikel van Rudie Kagie over Beatrix.
Het stuk las gedachteloos lekker weg tot ...

"Koninginnedag 1988 vierden de vorstin en haar gemaal aanvankelijk in het brave Kampen, om na afloop van het zaklopen en koekhappen per helikopter te worden overgevlogen voor een verrassingsbezoek aan het voorheen zo rebelse Amsterdam. Wat de indruk wekte van een spontaan charmeoffensief, was in werkelijkheid een maandenlang zorgvuldig voorbereide en strak geregisseerde publiciteitsstunt - inclusief de kus voor majesteit van een zogenaamd toevallige voorbijganger op de vrijmarkt (in werkelijkheid afgesproken werk met een bereidwillige KLM-employé)."

Ik geloof niet complotten, cover-up's of het monster van Loch Ness. Elvis is echt dood en ufo's vliegen voornamelijk rond in de hersenen van zonderlinge mensen.
Maar een suggestie van media manipulatie ....
Dat het bezoek niet spontaan was, dat kon ik me voorstellen. Maar zo'n kus. Dat leek me toch wel erg doortrapt.

Het internet bracht geen uitkomst. Integendeel zelfs. Niemand had het over het fake gehalte van de kus, alleen maar over het spontane van dat korte moment. Natuurlijk zijn er belangrijker dingen om je mee bezig te houden. Maar als er een plek is waar mensen zich kunnen verliezen in onbenulligheden dan is het toch wel het internet.

Van informatie op het internet willen wij (bibliotheekgelovigen) nogal eens zeggen dat die onbetrouwbaar kan zijn. Iedereen kan tenslotte iets op het internet zetten. Gelukkig zijn wij er dan nog om die informatie te wegen.

Een serieus tijdschrift en het internet leken elkaar in het geval van de kus van Beatrix tegen te spreken.

Tijd om eens wat te gaan wegen.

3 opmerkingen:

23kaatje zei

he , dat was nou nooit in me opgekomen , dat het nep zou kunnen zijn ( naief ?)....

Ton de Kruyff zei

Niet naief, gewoon wat minder doortrapt dan de majesteit.

23 dingen ProBiblio zei

Wist je dat die doodsmak van Balkenende van dat skateboard ook van te voren geoefend was....