woensdag 16 december 2009

Google Goggles (de binnentest)



Het werd dus een Android. Google Goggles haalde me vorige week over. Na de "Toekomst van de catalogus" bijeenkomst was het tijd voor een handeling. Genoeg gewacht. Actie. Als het dan nog niet met de catologus kan, dan maar met een telefoon.

Gelukkig was het meisje van de Vodafone winkel het helemaal met me eens. En omdat er toevallig eens geen rij in de winkel stond, was het allemaal zo geregeld.

Dat de Android via Googlemaps blijft beweren dat ik niet bij zee maar in zee woon, dat de batterij, hoe zeg je dat modern, zuigt en dat de camera dat ook doet (weet iemand hoe je kan zoomen op een HTC Magic?), daar gaat het misschien een andere keer nog over.
Nu eerst Google Goggles, de binnentest.

Cd's. Die kent Goggles eigenlijk allemaal. Maar ik heb bijvoorbeeld geen cd van Marco Borsato of zo iemand dus of het appje ook Nederlandse cd's herkent? Misschien wil iemand anders dat proberen?

Boeken. Eerst de Engelse. Op het onuitsprekelijk saaie "The history of modern Egypt" van een meneer Vatikiotis na herkent Goggles alles. En, anders dan bij cd's krijg je als resultaat naast linkjes naar online winkels soms ook verwijzingen naar recensies.
Met mijn Nederlandse boeken kan Goggles (nog) niks. Boudewijn Büch, Voskuil, het zegt Goggles niets. "Wat zou Google doen?" van Jarvis, Goggles doet er niets mee.
Eigenlijk wordt alleen de grootheid van Dick Bruna bevestigd. Nijntje wordt herkend, al wordt het Engelse boek getoond.

Dan "spullen". Kan Goggles daar wat mee? Dat valt nogal tegen. Een Gispen stoel? Onbekend. Een erg oude telefoon? Nee. Fluitketel? Nespresso machine? Niks. Een blikje cola dan? Opluchting bij Goggles, dat blikje kennen ze.

Conclusie, het werkt, maar nog niet bepaald fantastisch. Gelukkig kun je dat als gebruiker ook laten weten aan Goggles. Je kunt de resultaten beoordelen en Google gaat daarmee vast aan de slag.

Een volgende keer de buitentest want Goggles zou ook gebouwen moeten kunnen herkennen.
Dus het kan maar beter niet gaan sneeuwen. Sneeuw gaat zo'n test vast negatief beïnvloeden.

Mocht er trouwens een app zijn die je Android als handenwarmer kan laten werken, laat het me weten. Nu ik via "Treintijden lite" nog beter dan de NS weet hoeveel vertraging de trein heeft, duurt het wachten gevoelsmatig nog langer.

8 opmerkingen:

Unknown zei

Neem eens een foto van jezelf en kijk eens wat het je oplevert... Maar kent ie echt al jouw cd's? Jij lijkt me echt zo iemand die obscure verzamelaarsuitgaves in de kast heeft staan. Of is Goggles echt zo goed.

Ton de Kruyff zei

Goggles roept al meteen dat hij slecht is in het herkennen van mensen (en dieren) dus dat zelfportret, daar wacht ik nog even mee.
Dat van die cd's. Gisteravond probeerde ik een stapel jazzdingen. Die werden allemaal herkend, zelfs semi-bootlegs. Door je vraag (en omdat ik zocht naar een muziekje voor vrijdag) probeerde ik net een, inderdaad, vrij obscure niet-jazz verzamelcd en daar kon Goggles niks mee.
Ik gok dat Goggles voornamelijk megasites als Amazon als voeding gebruikt.

Wel aardig, al gaat het dan om een boek, vond ik dat Goggles een boek van Jeroen Brouwers niet herkende maar wel weer het schilderij dat op een deel van de omslag stond.

schrijverdezes zei

En foto's van landschappen, heb je dat al geprobeerd?
Ik vind het, na wat je erover schreef, trouwens nog steeds 'eng'. Het lijkt me maar al te goed te gebruiken door foute regimes, al kan ik op de vraag 'hoe dan?' niet meteen antwoord geven. En ik wil er ook niet mee zeggen dat een fatsoenlijk mens het dan niet hoort te hebben hoor...

Ton de Kruyff zei

@schrijverdezes. Landschappen vallen onder de "buitentest". Ik pak het wel enigszins methodisch aan :)
Ik zie zelf het enge nog niet zo. Tenminste, ik zie niet dat het als ontwikkeling enger/gevaarlijker is dan het delen/openbaar maken dan andere dingen. Maar mocht je achter "hoe dan?" komen ... graag.

schrijverdezes zei

Ik dacht aan foto's van landschappen, dus gewoon uit het (al dan niet digitale) album waar je binnen in kunt kijken ;-)
Nee, ik kom niet achter dat 'hoe dan', ten dele omdat ik daar te dom voor ben en ook omdat ik het niet wíl weten. Ik herinner me vaag iets van Ronald Leenes, maar het fijne weet ik er niet meer van.
Las vandaag op ZBDigitaal 'wat niet digitaal is bestaat niet' en dat deed even de deur dicht...

Ton de Kruyff zei

:) Kijk daar had ik nu weer niet aan gedacht, aan een gewoon fotoalbum. Vandaag herkende t ding wel een foto van de eifeltoren die op de pc te zien was. Dus dat kan ook al.

Ik las die uitspraak ook, was die niet van meneer Jole? Och, dat zijn van die makkelijke roepzinnen. Ze doen het leuk maar zijn redelijk leeg bij overdenking. Vind ik dan weer. Al staat die mening dan wel weer op een digitaal medium.
Meneer Leenes moet ik nog eens nalezen als ik iets minder snotverkouden ben. De hersenen zitten nu iets te dicht voor zijn niveau.

schrijverdezes zei

't Is al heel wat als je hersenen er in principe toe in staat zijn! De mijne zijn zelfs bij volle gezondheid ontoereikend vrees ik.
Over die uitspraak van FvJ zou ik mijn schouders hebben opgehaald als niet EM van ZBD hem geciteerd had, met daaraan toegevoegd de opmerking dat mensen in de toekomst alleen nog naar de bibliotheek komen voor dingen als de multitouch table (of waar de spatie ook moet in dit geval). Alsof zo'n ding niet over 3 jaar ook alweer achterhaald is door je mobiel of pc. Wat jij schreef over Schoorl lijkt me veel meer de toekomst: het 'samen' dat de tv niet biedt.
Maar ik ben momenteel (door werkomstandigheden) even in een anti-stemming t.a.v. de hele bibliotheek, dus neem me a.u.b. vooral niet serieus ;-)

Ton de Kruyff zei

Een anti-stemming tav de hele bibliotheek? Dan zou je juist serieus moeten worden genomen.
Ik heb die opmerking over de multitouchtafels niet gelezen. En misschien is het ding ooit de reden om naar een bibliotheek te gaan. Maar nu nog niet. Of niet alleen. En als ik kijk naar het belang dat er nog gehecht wordt aan het bouwen van een landelijke catalogus dan ga ik er maar vanuit dat die catalogus niet voor een jaar of 5 gebouwd zal worden. En in een catalogus zullen toch meer dingen worden opgenomen dan alleen de content multitouchtafels. Het ene ding sluit de andere dingen nog lang niet uit. Denk ik.