dinsdag 15 december 2009

Schoorl, na de brand

Een foto. De duinen bij Schoorl, zo'n 40, 42 jaar geleden. Mijn moeder trekt een bolderkar, ik zit lachend op de grond. Een oom staat voor mijn moeder en maakt een gebaar als een verkeersregelaar. Het kan zijn dat mijn vader ook op de foto staat.
Er werd toen melig geoefend voor het afrijden van mijn moeder. De foto zelf is er niet meer, zoekgeraakt tijdens een verhuizing. Maar hij zit nog in mijn hoofd.

Al voor we naar Den Helder verhuisden gingen we op vakantie naar Schoorl. Voor dit postje was het aardig geweest als ik had kunnen schrijven dat ik in Schoorl leerde lopen. Maar dat was in Callantsoog.

Of er toen ook een bibliotheek in Schoorl was, dat weet ik niet. Ik had wel wat anders te doen tijdens de vakantie.
Later was er in ieder geval wel één. Al ging het gebouw waar de bibliotheek in was gehuisvest in april van dit jaar voor een deel door brand verloren.
Bibliotheek dicht. Waterschade, rookschade, dat soort ellende.Bibliotheken zijn natuurlijk altijd belangrijk. Maar in zo'n kleinere plaats als Schoorl zijn ze dat helemaal. Meer dan alleen een plek met informatie, meer dan alleen ontspanning. Zo'n bibliotheek is voor het dorp, maar vooral ook heel erg iets van het dorp.Afgelopen zaterdag werden de materialen de bibliotheek in Schoorl al weer in gedragen. Door medewerkers en een hoop klanten. Lees er meer over op de site van de bibliotheek Bergen.
Het zal natuurlijk niet dezelfde bibliotheek zijn, al zit hij dan voor nu wel weer op de oude plek. Maar woensdag 16 december gaat de bibliotheek in De Blinkerd mooi weer open. Na maar een maand of acht vol gedoe.

Het is waarschijnlijk geen vernieuwende retail en ik denk niet dat het nieuwe landelijke branchlogo al op de gevel zit.
Maar er is wel weer een bibliotheek in Schoorl. Gewoon, met spullen die de mensen willen lezen en lenen. Daar zijn ze in Schoorl vast erg blij mee. Ik vind het in ieder geval erg knap gedaan.

6 opmerkingen:

Mariandoet23dingen zei

TNX

Anja zei

'k Heb voor de brand 2 jaar bijna elke uitleen met veel plezier in Schoorl gewerkt en hoop van harte dat de mensen blij zullen zijn met deze tussenoplossing en ook weer het stukje terug zullen vinden dat na de
brand miste: het sociale, het elkaar weer even tegenkomen, het gezellig bijkletsen bij de leestafel.
Helaas niet zo groot als je zou willen, maar het is wel heel erg leuk geworden!

Ton de Kruyff zei

Ik ben erg benieuwd wat de mensen in Schoorl er van gaan vinden. Maar dat lees ik vast wel ergens.

23 dingen ProBiblio zei

Man dat is nog eens gebruikersparticipatie. Verhuizen 2.0. Open, sociaal en de gebruiker centraal. Fijn dat er weer een honk is.

Mariandoet23dingen zei

En vandaag ook een zeer geslaagde dag, we draaien weer!!

Ton de Kruyff zei

Dat is mooi. Komen de foto's vlug op de site?