woensdag 9 december 2009

De toekomst van de catalogusOoit liep ik stage bij het ECN. Met die atoomreactor. Waar ik, ter geruststelling niet aan mocht zitten of zelfs maar bij in de buurt mocht komen. Ik kwam niet verder dan de bibliotheek.
Een verder niet onvriendelijke meneer liet mij na een dag of wat mijn "klus voor als er even niets te doen was" zien. Hij liep met me mee naar een leestafel. Het blad van die tafel was onzichtbaar. Dat kwam door de stapels en stapels cataloguskaartjes die er op lagen. "We hebben wat achterstand" zei de man nog terwijl hij glimlachte, al kan het ook grijnzen geweest zijn.

Sinds dat moment is het tussen mij en catalogi nooit meer echt goed gekomen.

(Trouwens, is zeggen dat je als bibliotheekbaas niet veel met catalogi hebt tegenwoordig nog een beetje controversieel? Of beperkt zich dat tot zeggen dat je geen boeken leest?)

Vanmorgen was er een bijeenkomst over de toekomst van de catalogus. In de bibliotheek Haarlem. Mooie stad Haarlem. Daar moet ik nog eens heen als het niet druilt van de regen.
Maar nu even zonder dollen. Hoe opgewonden je misschien wel of helemaal niet van catalogi kunt worden, ze zijn belangrijk voor het vak. Zonder catalogi wordt het een bende. En aan de huidige catalogi valt, zeker voor de klant, een hoop te verbeteren.

Nu zou ik graag tikken dat ik helemaal opgetogen werd van de bijeenkomst. Maar dat gaat niet lukken. Ik vond het eerlijk gezegd allemaal nog niet echt bemoedigend. Er is van alles, er gebeurt van alles. De NBD bouwt aan een centrale catalogus maar dat is dan toch weer niet een nationale catalogus. WorldCat kwam voorbij, daar valt ook aan te koppelen. De Aquabrowser was er en ook in Vlaanderen ziet de catalogus er tegenwoordig mooi uit.
De prijs voor de leukste opmerking van de ochtend ging naar Herman Klaassen die vertelde dat HKA (Bicat) tot voor kort geen ontwerper in dienst had. En ik maar denken dat het commodore 64 uiterlijk van Bicat opzettelijk retro design was.
Er is dus van alles, er gebeurt dus van alles maar de landelijke ontwikkelingen gaan nu zo snel dat we daar misschien nog even op moeten wachten. Dat gevoel hield ik een beetje over aan de bijeenkomst

Voor wie per spreker wil lezen wat er gebeurde, lees het blog van Jan. Die blogde live.

9 opmerkingen:

Mariandoet23dingen zei

Ben je onze Anja nog tegengekomen? Nog belangrijk nieuws voor de website?

Mariandoet23dingen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ton de Kruyff zei

Anja? Ik heb een beetje suf hoofd dus misschien ontgaat me even een herinnering.
En bedoel je nieuws om op de website te zetten, of nieuws over de website?

Over? Nee
Op? Dat die woordenwolk in de Aquabrowser uit kan. Maar ik had het idee dat ik dat eigenlijk al wist. En dat er 2 nwe versies van Bicat zien die er een stuk beter uitzien. "Snuffel" voor de jeugd en Cwise (oid) voor t publiek.

Nu moet ik eerst even verder spelen met de nwe Android :)

Anja zei

'k Ben heel blij met je info en de info van Rob: ik kan nu het grootste deel van mijn aantekeningen vrolijk het raam uit gooien :-) Je was druk in gesprek en als struisvogel herken je me natuurlijk niet. Moet nog even nadenken over wat ik op mijn blog ga zetten over vandaag. Wel tijd om al die verschillende uitgevonden wieltjes eens netjes landelijk aan elkaar te koppelen, denk ik.

Ton de Kruyff zei

@Anja. Misschien was mijn bril nog erg nat van de regen? Ik heb je helemaal niet gezien. Ik doe even van schaamte mn hoofd verbergen.

En dat aan elkaar koppelen, of knopen, dat wordt nu eindelijk wel eens tijd ja. Anders wordt t nooit wat.

Mariandoet23dingen zei

en wanneer worden die twee nieuwe versies van Bicat beschikbaar?

Ton de Kruyff zei

@marian. Er is nu een pilot maar we mochten bellen als we iets wilden. Naar Herman Klaassen denk ik. Al zei ook die dat het misschien slim was om nog even te wachten op de landelijke ontwikkelingen.

Anja zei

:-)

aliceW zei

Ik sluit me hierbij aan:
bellen..:))