dinsdag 23 februari 2010

Post uit Japan


Het populairste postje op dit blog, tot nu toe, is er één over de realtime zoekmachine Leapfish. Tenminste, het is het populairste postje als je naar het aantal reacties kijkt.

79.

En er komt er nog bijna elke dag één bij.
En hij is altijd in het Japans. Op het blog zie je dat niet, dat kan schijnbaar geen Japanse karakters tonen, maar in de mail is het duidelijk te zien.

De eerste keer dat er een reactie uit Japan kwam kreeg ik er nog een opgetogen gevoel van. Je kijkt 's ochtends in Gmail en ziet daar allerlei Japanse lettertekens. Eindelijk erkenning, dacht ik nog. Geheel vrolijk vertaalde ik met Google translate de tekens naar het Engels. Waarna het enthousiasme beduidend minder werd. Onbegrijpelijk gebrabbel. Ook in het Engels.

Ik vergat het. Tot er de volgende dag alweer post uit Japan was. En de dag daarna weer. Toen ik eens op een naam van een poster klikte werd me veel duidelijk. Het was gewoon spam. Japanse spam.

Om het reageren op dit blog te vergemakkelijken zette ik een tijd terug dat vervelende captcha uit. Zelf vind ik dat intikken van die letters om te controleren of ik wel een mens ben bloedirritant.
Dus dat er spam op mijn blog komt heb ik aan mezelf te danken.

Maar wat ik niet snap is hoe het werkt. En wat het voor zin heeft, voor degene die het doet. Wat schiet iemand er ergens mee op dat er op een Nederlands blog, onder een doorsnee postje over een rare zoekmachine een verstopt linkje staat naar dubieuze Japanse sites?

Is er iemand die me dat uit kan leggen? #durftevragen dus weer.

6 opmerkingen:

23kaatje zei

en niemand die t antwoord heeft tot nu toe ?

Ton de Kruyff zei

Ik krijg het idee dat blogpostjes meer voor antwoorden dan voor vragen zijn. Helaas.

Edwin Mijnsbergen zei

Misschien kun je iets met de links in http://www.zbdigitaal.nl/2010/02/over-commentaar-en-gemeenschapsspammers.html Ton, daarin wordt commentspam toegelicht.

Ton de Kruyff zei

Dank Edwin, dat maakt wijzer. al blijf ik me nog steeds verbazen over het waarom.
Het rare is wel dat ik vanmorgen geen nieuw berichtje uit Japan onder Leapfish vond :)

23 dingen ProBiblio zei

Ik kreeg laatst ook zo'n merkwaardige hoeveelheid spamberichten in zeer gebrekkig engels en weinig vleiend voor mijn ego. En dat verbaasde mij dan weer, want hoe maak je reclame voor iets door iemand uit te schelden? Misschien omdat mensen dan graag willen weten wie die *&@^#( wel niet denkt dat ie is. En ik heb dus wel Captcha's...

Ton de Kruyff zei

T blijft allemaal raar Edo. Als t niet zo zinloos was zou t aardig zijn om me er eens in te verdiepen.
Zeker nu je zegt dat je spam kreeg met geactiveerde Captcha. Daar begrijp ik dan weer nog minder van.