vrijdag 26 februari 2010

Liedje voor de verkiezingen

Voor De Wissel was er natuurlijk De Val. Al heb ik een beetje het idee dat de impact van De Wissel op de Nederlandse psyche veel groter was.

Over De Val werd vaak met enige opluchting geschreven. Zelf voelde ik die opluchting niet zo. Het eerste waar ik aan dacht was al de aandacht die de man met de nare ideeën (aka de man met het rare haar) de komende maanden zou gaan krijgen.

En tussen alle filmpjes, nabeschouwingen en diepte interviews rond De Wissel zag ik de man met het haar al vaak in beeld. Of werd er over hem gesproken. Door weer andere politici. Die soms zelfs zeiden dat een regering met de man met de nare ideeën nog zo onmogelijk niet was. En ze keken er dan niet eens droef bij. Helemaal niet zelfs.

Toen moest ik denken aan een liedje van vroeger. Dat misschien weer eens moet worden uitgebracht.
Omdat je de dingen altijd maar zo duidelijk mogelijk moet stellen.
Dat vindt de meneer met de nare ideeën tenslotte zelf ook.
The Special AKA - Racist Friend

11 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ik vind de man met het foute haar & de dito ideeën ook heel eng & naar. Maar toch denk ik ook: wie té gemakkelijk zegt 'ik snap werkelijk niet dat er mensen zijn die daarop stemmen', woont waarschijnlijk ergens waar allochtonen een kleine minderheid vormen. Dat men in Volendam massaal op die partij stemt snap ik óók niet, dat het in R'dam in bepaalde wijken gebeurt begrijp ik beter. Waarmee ik zeker niet wil beweren dat het niet fout & eng is. Want dat is het wel.
(Overigens dacht ik vanwege dat rare haar in eerste instantie dat je op JPB doelde, maar die was het niet, neem ik nu aan.)

Ton de Kruyff zei

Nee, ik bedoelde idd niet JPB :)

Nu woon ik zelf in een plaats waar er aan allochtonen bepaald geen gebrek is. Maar toch snap ik niet dat mensen op de man met het rare haar stemmen. Echt niet. Soms probeer ik het te snappen, of de oorlog te zien die er schijnt te woeden in dit land, maar het lukt me niet.

schrijverdezes zei

Ik snap het wél, wat iets heel anders is dan het dóen. Elementen o.a.: wijk was vroeger gezellig, nu vaak een bende; je had allerlei winkels, nu alleen nog allochtone; buren waren vroeger vrienden, maken nu herrie en gooien rotzooi in je tuin; jongens dealen op de hoek; moskee galmt elke vrijdag; je bent de enige blanke in de tram; je bent werkloos; overal hoofddoekjes.
Ik praat niks goed, maar ik snap wel iets.
De andere partijen (behalve SP, waar ik overigens óók niet op stem) hebben gewoon veel te lang gedaan of er niks aan de hand was. Er is al 40 jaar iets aan de hand.
Ik lijk wel een aanhanger van de man met het kapsel, bah.
Kom eens langs in R'dam-West, dan gaan we wandelen ;-)
(Ik heb drie dochters en die durfden altijd gewoon alleen over straat - o.a. naar de middelbare school, een eindje verder-, en hadden nooit problemen, wel af en toe gesis van de allochtone jongens, maar daar konden ze heel goed tegen. Ze zijn ook voor 2/3 links en de 3e min of meer.)

Ton de Kruyff zei

Ik weet niet of het met links/rechts te maken heeft. Alleen denk ik dat het weinig oplost om hele groepen als een "probleem" aan te merken.

Toen ik jong was waren er in DH ook buurten waar je niet doorheen ging als dat niet hoefde. Geheel vol met blanke mensen. Nu zijn we andere wijken waar je beter niet kan komen. En de mensen die daar wonen hebben nu een niet-blank kleurtje.
Zelfde probleem, andere kleur.

Ik ben pas weer in Rotterdam met het NSJF. Misschien kunnen we dan een tour doen :)

schrijverdezes zei

Ik bedoelde alleen maar dat het minder simpel is dan sommige mensen denken.
Moest even googelen wat NSJF was...
Welkom, t.z.t.!

schrijverdezes zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ton de Kruyff zei

Het NSJF duurt dit jaar het eerst, voor mij dan, 3 dagen, dus dat moet wel ergens lukken.
Misschien kan die oude fabriek waarvan de naam me nu ontschiet dan ook even worden meegenomen.

schrijverdezes zei

Van Nelle? Aan te lopen hiervandaan... Weet alleen niet of je er zomaar in mag. En Huis Sonneveld? Maar het heeft de tijd nog.

Marian zei

en toen werd TON de tweede partij in DH ;-)

Ton de Kruyff zei

Een paar jaar woordgrapjes, daar wordt een mens vrolijk van :(

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.