woensdag 15 april 2009

Hizbullah, pipes en vibes

Ooit was ik heel kort in Beirut. Naast Dylan en Tristan da Cunha heb ik ook "iets" met de libanese burgeroorlog. Die was trouwens al voorbij toen ik er was. Ik ben een bibliothecaris, geen held. De stad was nog aan het herbouwen. In een stil achteraf straatje vonden we een groenteboer. Na wat luide "hello's" kwam er plots een best wel erg grote libanese meneer met een buiten proportioneel groot mes in zijn handen op ons afgestommeld. En hoewel de burgeroorlog en de ontvoeringen voorbij waren schrik je dan toch even. Natuurlijk gebeurde er niets. De bananen kregen we voor niks en de man vertelde opgetogen over de opstelling van PSV dat jaar. Dat was een beetje een monoloog. Hij wist er duidelijk veel meer van dan ik.

Dat was een bruggetje naar de libanese Hizbullah (Hezbollah mag ook). Zoekend naar rss feeds ontdekte ik dat ook de website van de Hizbullah aan rss feeds doet. En ze doen dat slim. Een gebrek aan de gemiddelde feed is dat je alles krijgt wat er nieuw is op een site of op een blog. Terwijl ik wel door veel maar weer lang niet door alles geboeid kan raken. De Hizullah geeft je keuzes zoals "Imam Khamenei speaches" (taalfout is niet van mij), "Gaza genocide" en "Resistance operations". Nu kun je daar van vinden wat je wilt. En dat moet iedereen vooral doen. Maar ik vond het slim. Dingen splitsen is overzichtelijker dan alles proberen te volgen. En natuurlijk doet niet alleen de Hizbullah dat. CNN, NOS en de afdeling Leiden van de PvDA, ze bieden allemaal verschillende feeds aan.

En toen ik toch met rss zat te rommelen bedacht ik me dat het, gezien de gruwelijke hoeveelheid feeds die je kunt krijgen handig zou kunnen zijn als je uit verschillende feeds weer dingen zou kunnen selecteren om die dan weer in één feed samen te voegen. Jaja, ik sloeg volledig op hol. Maar het kan. Op natuurlijk weer verschillende manieren. Deze pipe (want zo heten ze blijkbaar) lijkt me het mooist. Er zit een fijn filmpje bij waar ik instant blij van werd. Het is vast een hoop gedoe, ik weet niet of ik het echt ga proberen maar het lijkt me heerlijk knutselen voor een regenachtige zondag.

Op aanraden van Edo heb ik ook nog even naar Netvibes gekeken. Ik ben nog niet overtuigd. Het werkt, dat wel. Je kunt er flink wat rss feeds in lezen en het ding is te openen op elke pc met een internetverbinding. Maar ik was teleurgesteld toen bleek dat je wel een link naar je mailbox kon maken maar dat Netvibes maar heel sporadisch een update van je inbox lijkt te geven. Ik was tenminste al 4 testmailtjes verder voor netvibes de eerste zag. Je hebt ook nog iGoogle. Die kwam wat beter uit de mailtest. Ik weet nog niet of ik er zelf wat mee ga doen maar met wat bijhouden kan het op het werk, op een inlichtingenpc wellicht handig werken.

5 opmerkingen:

23kaatje zei

Jee Ton, jij hebt echt een nieuwe hobby !
Nu kom ik nooit achter de compu vandaan, als ik alles bij ga houden , zucht...
Ik heb wel al wat vragen voor je maar misschien zie ik je morgenavond op het werk nog wel.

23 dingen ProBiblio zei

Kijk die kende ik nog niet. Maar het ziet er niet naar uit dat dit voor "beginners" is. Bij UItinNoordHolland bieden wij ook een keuze aan waarmee je je eigen rss kunt bouwen.

23 dingen ProBiblio zei

Overigens ziet Shyftr er een stuk makkelijker uit.

Ton de Kruyff zei

Ook mooi. Maar er lijkt een beperking op de sources te zitten. Ze verwijzen naar een button die die sources laat zien maar ik zie de button (nog) niet.
En ik moet trouwens ook nog een leuke query bedenken :)

Ton de Kruyff zei

Shyftr geeft "aleen maar" amerikaanse bronnen. Dus ik ben bang dat ik toch nog echt eens iets met zo'n Yahoo pipe moet gaan doen.