dinsdag 21 april 2009

Knol

Zojuist zag ik op Google plots een nieuw tekstje staan, "Nieuw! Deel wat u weet. Probeer Knol". Wie klikt op Knol ziet wat Google nu weer verzonnen heeft. Mij lijkt het, maar het is nog vroeg, een variant op een Wiki.
Is dat handig? Een Wiki maar dan weer met een andere naam en waarvoor je natuurlijk weer een Google account moet hebben? Ik weet het nog niet. Soms begin ik wat kriegel te worden van het alom overal aanwezige en meelezende Google. Al maken ze vaak mooie dingen, dat wel.
Een pluspunt is wel dat Knol beter klinkt dan Wiki. Het zal mijn leeftijd zijn maar bij Wiki denk ik toch altijd eerst nog aan dat bloedirritante tekenfilm figuurtje uit mijn jeugd. Jak! Dus wat dat betreft, weg met Wiki en leve Knol!
Nu eerst maar weer wat meer koffie.

6 opmerkingen:

Marjolijn zei

Leuk, die dodo. Dat silhouet vond ik nogal crimineel overkomen. Waarom een dodo?

Ton de Kruyff zei

mn favoriete boek heet "het lied van de dodo", plaatjes van woestijnen "deden het niet" en de dodo is ook nog een link naar boudewijn buch (ik zit te wachten op een kans om buch in een blogje te wringen)

AnneT zei

Knol kan (vlgs Wiki) verwijzen naar:

* een Google kennisproject, zie Google Knol
* een koekfabrikant in Groningen
* een paard
* een stengel, zie stengel
* een gehucht in Terneuzen, zie Knol
* een wortel, zie wortel (plant)
* Loeki Knol, een Nederlandse actrice

Knol kan (vlgs Knol) verwijzen naar:

* knol

Persoonlijk denk ik bij knol aan een te dik en traag paard,een knollenland (met in het groen wat parmantige hazen) en inderdaad ook nog aan Loekie Knol. Het gezegde ‘knollen voor citroenen verkopen’ [hem met mooie praatjes iets wijsmaken] doet Knol ook niet echt goed.De naam Knol heeft in het Nederlands iets slooms.Wiki daarentegen doet me denken aan het heldhaftig viking’tje (Wiki !!!!).Wie weet trouwens hoe de koeken van knol smaken?

Ton de Kruyff zei

Heldhaftige viking? deze? http://www.youtube.com/watch?v=hB6KY7Xnzd0

AnneT zei

Ja!

Unknown zei

Zoals zo vaak betreft het hier een afkorting. In dit geval de afkorting voor 'knowledge'. Het is een variant op wikipedia, maar dit keer alleen gevuld met bijdragen van mensen de hun sporen verdiend hebben in het onderwerp die ze beschrijven. Er kunnen meerdere beschrijvingen van hetzelfde onderwerp zijn en mensen kunnen niet zomaar wijzigingen aanbrengen. Een gecontroleerde wikipedia dus.