maandag 14 september 2009

Opletten

Eigenlijk zou dit postje gaan over hoe snel de techniek veranderd. Terugpeinzen over hoe ik lang geleden op het FMA nog onderricht kreeg in het vak automatisering, plaatje, nog wat en dan een filmpje dat Jan Klerk laatst op zijn blog zette.

Maar het ging fout bij het plaatje. Ik zag er laatst één, ergens op het internet. Een enorm grote, oude computer. Leuke illustratie maar, niet gebookmarked. Dus zocht ik opnieuw en vond een andere maar wel een nog mooiere.

Deze.Het onderschrift (misschien wat klein) vertelt dat het gaat om een niet-werkend model, gemaakt in 1954. En dat men op datzelfde moment dacht dat de techniek in 2004 misschien toereikend zou zijn maar dat zo'n computer economisch niet uit zou kunnen.
O ja, het gaat om een "home computer".

Prachtvoorbeeld. Ik zat er helemaal bij te grijnzen. Maar vergat het plaatje weer te bookmarken. Zucht. Ezel. Steen. Dat soort dingen.
Weer zoeken. Ah! Weer vinden!

Huh?

Ik kwam uit op een andere pagina. Over hoaxes (grappen, oplichterij, nep). Mijn prachtige oude enorme computer was niet meer dan een grap. Het ding is nooit verzonnen. Laat staan gebouwd. De foto ontstond tijdens een online wedstrijd voor fotobewerking en de basisfoto is van het interieur van een onderzeeboot.Nu zijn er erger dingen, dat klopt. Maar het hielp me er weer eens aan herinneren dat het, ook op het internet slim is je bronnen te controleren.

Waarna ik me herinnerde dat ik mijn "speurtocht" naar het waar/niet-waar zijn van"De kus van Beatrix" nog niet heb afgemaakt.

7 opmerkingen:

23kaatje zei

ongelooflijk wat een bouwwerken !
Je hoeft niet meer na te denken over de inrichting van je huis, die is gewoon vol.

Ton de Kruyff zei

En misschien was dit nog maar de laptop

Mariandoet23dingen zei

hahaha toch zijn die bakbeesten nog niet zo lang geleden.. ik begon in 1989 te werken met een beeldscherm en een toetsenbord, voor de computer was een aparte kamer.. mijn god, die banden die daar in moesten!!

Ton de Kruyff zei

Ik weet niet meer wanneer ik mee mocht gaan helpen met het backuppen van de bibliotheekbestanden maar die enorme tapes (als videocassettes) herinner ik me nog. En dat je ze na een half uur moest wisselen. Wanner je dan een verkeerd knopje indrukte was je zo weer 3 kwartier verder.
Dat was nog eens overwerken.

AnneT zei

Ton ik zie jou wel achter dat enorme stuur plaatsnemen. De opdrachten roep je en een ander drukt op de knoppen. Geen geruzie om de muis. Het zijn ook van die fijne flinke knoppen zie ik. Niks geen per ongeluk indrukken van knoppen waarvan überhaupt niet duidelijk is dat t een knop is :). Dat zou bij deze machine ondenkbaar zijn, bij dit apparaat gaat direkt luid en duidelijk de sirene.

En ja naar die wel of niet spontane kus ben ik ook best benieuwd.

Ton de Kruyff zei

@AnneT. Leuk, het geluid van een ouderwets modem in je link. Dat hoor je niet meer met een draadloos ding.

23 dingen ProBiblio zei

@#@%%^$!&(* Niets is wat het lijkt. Weer een presentatie naar de knoppen. Het verhaal was zo leuk, blijkt dat ik de hele tijd uit m'n nek heb staan (#*&$^*@. En bedankt Ton. Weer een illusie armer.
Maar wel goed speurwerk en dat is je vak.