woensdag 14 oktober 2009

639

Ik schreef op dit blog al eerder over John Cage. Sinds dat moment wil ik eigenlijk nog wat over hem zeggen. Of beter, nog iets zeggen over een stuk dat hij schreef. Maar het kwam er maar niet van.

Nu de via rss binnenkomende berichtjes over Twitter, Facebook en andere 2.0 dingen me nog even geen inspiratie bezorgen (het zal de rust van de vakantie nog zijn) kan het mooi even.

Bij het vorige postje over Cage werd opgemerkt dat de "muziek" wat lang duurde.
Ha!

In 1985 schreef Cage ASLSP. Later werd dat Organ2/ASLSP. ASLSP staat voor As Slow As Possible. De eerste uitvoering duurde 29 minuten, een wat latere 71 minuten.
In de St. Burchardi kerk in Halberstadt, Duitsland geeft men sinds 2001 een wel heel extreme uitvoering van ASLSP. Deze uitvoering gaat namelijk 639 jaar duren.

639 jaar!
Echt.

639 jaren lang zal er een continue toon klinken in de kerk in Halberstadt, zo om de zo heel veel tijd veranderd die toon. En na 639 jaar is het af. Klaar. Niemand zal het stuk ooit helemaal horen, of kunnen horen. Totaal zinloos zou je het kunnen noemen.

Zou het ver zijn naar Halberstadt?

6 opmerkingen:

AnneT zei

We kunnen ons met een slakkengang richting Halberstadt begeven: pas in 2066 weer 'available'

Edwin Mijnsbergen zei

Ik heb nog zoveel te leren over muziek maar die Cage snap ik echt nog niet zo goed. In italie deden we ook een nummer van hem en stonden we een minuut of vier te zwijgen.

Geniaal, daar niet van, maar om zijn werk te snappen zou ik toch eens iets meer over hem moeten lezen :-)

Ton de Kruyff zei

@Edwin. Leuk dat jullie in Italie een eigen versie van 4'33 deden.

Cage heeft over zijn eigen muziek geschreven. Maar dat is niet zo erg leesbaar. Boeken over hem blinken ook uit door onbegrijpelijkheid. Maar dat kan ook komen omdat ik niks van noten en dat soort dingen snap.
Boekjes bij cd's willen nog wel eens "helpen". Ik moet erg glimlachen door de teksten bij "Etudes Australes", een "werkje" voor piano dat 4 cd's duurt. Cage nam een sterrenkaart, de I Ching en wat transparant papier en tijden later had hij een mooie compositie. Of heel erg lang plinkeplonk gedoe. Dat kan ook :)

23 dingen ProBiblio zei

We hebben het wel eens over hoe moeilijk het is om een project in te laten dalen in een organisatie, zodat - na jouw vertrek - de organisatie het overneemt. Ik vraag me af hoe dit gedaan wordt. Na hoeveel generaties is men Cage vergeten, heeft men een proces aan de broek wegens geluidsoverlast (klokken mogen ook al niet meer geluid worden), of is de gehele kerkgemeenschap opgenomen i een psychiatrische kliniek. Wel een geweldige testtoon voor gehooronderzoek.

23 dingen ProBiblio zei

Doet me ook denken aan Metal Machine Music van Lou reed. Die was gebonden aan de lengte van een langspeelplaat.

Ton de Kruyff zei

@Edo. Het schijnt dat de buren naast de kerk er eerst erg aan moesten wennen maar dat ze nu "de sirene" (zoals ze de toon noemen)nauwelijks meer horen.
Je kunt trouwens het project sponsoren (en daarmee zorgen dat het wordt afgemaakt) door een jaar te "kopen". Je kan ook een cd kopen van de huidige klank. Maar ik geef toe dat dat mij zelfs te ver gaat.
MMM was toch feedback enzo? Ik heb ooit een exemplaar van de lp kunnen kopen maar vond m toen te duur. Stom.