woensdag 28 oktober 2009

Nog meer leuke dingen met camera's

Ik vond de camera die gisteren hielp met het door een gebouw heen kijken nog wel een knap gevonden vinding.

Vanmorgen las ik in de krant dat een Dragos Datcu bij de TU Delft een systeem in elkaar heeft geknutseld dat met behulp van camera's kan herkennen of iemand die op straat loopt boos, blij, verdrietig of agressief is.

Het is natuurlijk weer razend knap gevonden en Dragos ziet er zelf wel postieve toepassingen voor:

„Stel je voor: je wordt aangevallen op straat. Het systeem registreert dat je bang bent en om hulp roept. Het zal dan de dichtstbijzijnde politieman automatisch opdracht geven om actie te ondernemen. Het zou zelfs via een videoverbinding kunnen kijken of de politieman in kwestie zich wel in een juiste gemoedstoestand bevindt om te gaan helpen en indien nodig iemand anders kunnen sturen.”

Zelf vind ik het een ronduit beangstigend idee dat er ergens een machientje gaat zitten loeren naar mijn stemmingen.

Stel je hebt net een vreselijk chagrijnige takkedag gehad (hoewel zo'n dag in het bibliotheekvak natuurlijk nooit voorkomt, het is maar een voorbeeld) en je loopt langs een bank met net te agressieve mondhoeken. Komt er dan ook een agent aangehold. En als je elke dag wat treurig in de trein zit te zitten? Gaat de NS dan iets aan dat gekwaak in die mobieltjes doen of krijg ik meteen prozac voorgeschreven?

Gelukkig werkt het systeem op zijn allerbest als mensen geen bril, baard of hoofddoek hebben. Een bril had ik al. Ik ga zitten denken over een baard.

7 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Sinds je schreef dat je slagerszoon was vroeg ik me af of je ook een brilletje had, maar zoiets vraag je natuurlijk niet. Nu weet ik het toch ;-)

Ton de Kruyff zei

Leuk! Het is jaren terug dat iemand die link legde maar hij blijft grappig (zonder ironie of woordstapelen, ik zet her maar even bij:).

schrijverdezes zei

Wat bedoel je met 'zonder ironie of woordstapelen'? Ironie snap ik nog wel maar wat is woordstapelen??
Gelukkig dat het alweer jaren geleden is, maar toch vrij stom van me om te denken dat ik origineel was (en dat dacht ik toch echt even..., of nee eigenlijk dacht ik er gewoon helemaal niet bij en was het vooral Pavlov).

Ton de Kruyff zei

Ik greep nog even terug op m'n opmerking over "geen romans lezen", de zin waarin ik die opmerking propte was nogal woordstapelig. Al geloof ik niet dat woordstapelen een echt woord is.

Ik kan me van heel, heel lang terug nog herinneren dat iemand tijdens het wekelijkse ai overleg (dat had je toen nog) de titel van die slagerszoon en dat brilletje voorlas. Het was even stil, iedereen keek naar mij en gleed vervolgens gierend van de lach onder de tafel.

schrijverdezes zei

Oei, nou hoop ik maar dat ik geen trauma heb opgerakeld...

23 dingen ProBiblio zei

FF on topic. Ik stel me dat dan in de praktijk voor en zie zo'n ding in Heiloo hangen. En 's avonds sta ik dan om hulp te schreeuwen. Moet die ene agent die voor de hele regio Egmond, Heiloo en omgeving in touw is, wel toevallig erg in de buurt zijn. Nee, het is een theoretische oplossing die in veel gevallen in de praktijk lastig toe te passen is.

Ton de Kruyff zei

Ja, dat is ook wel eens leuk, "on topic" (al hoeft t niet hoor).
Ik denk niet dat de uitvinder in een kleiner dorp woont. Maar wellicht gaat hij werken aan een systeem dat al kan inschatten of de stand van de mondhoeken zich in de richting van agressie aan het bewegen zijn. Misschien kan dat ook. En krijg je s ochtends al een mail/sms/tweet dat je niet naar buiten mag, omdat je later een gevaar voor de ongeving zult worden.
Terwijl ik 1984 niet eens echt Orwell's beste boek vond :)