dinsdag 27 oktober 2009

Door een gebouw kijken

Beveiligingscamera's. Ik hebt het er niet zo op. Dat geloer. Je zou je haast schuldig gaan voelen over het één of ander. terwijl ik toch vaak totaal onschuldig aan wat dan ook ben.
Misschien is het te vergelijken met de reflex bij het zien van een meneer of mevrouw van de politie. Dan wil ik opeens ook nog eens zeker weten of mijn voorlicht het nog wel doet.

Vandaag zag ik echter het eerste zinvolle nut van een beveiligingscamera.
Of, waar beveiligingscamera's nuttig bij zouden zijn.

Wetenschappers aan de Carnegie Mellon universiteit ontwikkelden een systeem waarmee je, vanuit je auto door gebouwen heen kunt kijken. Het systeem werkt met twee camera's, één in de auto en een ander op straat.

De twee beelden worden via ongetwijfeld ingewikkelde technieken over elkaar heen gelegd zodat er een totaal beeld ontstaat.

Het voorbeeldfilmpje maakt het vast duidelijker.

De beveiligingscamera's in mijn woonplaats hangen vaak in straten waar geen auto's mogen komen en zelf heb ik alleen een fiets maar het idee is mooi.

4 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Inderdaad mooi maar voor overheden straks ook de ultieme smoes om net zoveel camera's op te hangen als in de UK. Is dat ook weer mooi afgekaart...

Ton de Kruyff zei

Dat is inderdaad een somber toekomst beeld. In de UK kun je misschien nog net ongefilmd thee zetten. Mits je de gordijnen sluit. Maar overheden verzinnen ws zonder "door een gebouw kunnen kijken voor de verkeersveiligheid" ook wel smoezen genoeg om die camera's te plaatsen.
Er is altijd wel een dreiging. Of de dreiging van een dreiging.

AnneT zei

Je kan wel fijn de binnenbocht nemen. En het lijkt me met zo'n camera in de auto in combinatie met een TomTom ook dat even je ogen sluiten onder het autorijden tot de mogelijkheden gaat behoren.

Ton de Kruyff zei

@AnneT. Maar wie stuurt er dan, als jij je ogen dicht doet?
En, wat ik later ook verzon, als het maar niet te echt gaat lijken. Straks vergeet je dat het maar een projectie is en neemt het aantal aanrijdingen tegen een blinde muur enorm toe.