woensdag 22 augustus 2012

De leukste Kinderboekenkast enzoIk ben er nog niet helemaal uit welk boek het gaat worden.
"Misschien wisten zij alles" van Toon Tellegen? Iets van Ted van Lieshout? Of toch Pooh, omdat het één maal per jaar lezen van dat boek een serieuze bijdrage aan de wereldvrede zou opleveren? Als iedereen het elk jaar zou lezen natuurlijk. Anders werkt het niet.

De actie "De leukste kinderboekenkast van Nederland" werd deze week aangekondigd in een tweet van @StichtingBNL. Vanaf 3 oktober tot eind november kun je je favoriete jeugdboek aanmelden op een speciale website. Eigenlijk is de actie voor kinderen maar ik las dat volwassenen ook mee mogen doen. En daarom zit ik nu alvast te dubben. Welk boek ga ik opgeven, en hoe ga ik dat motiveren?

Een leuke actie. Kinderen vinden kinderboeken leuk. Veel volwassenen vinden kinderboeken leuk. En zo'n website waar je je keuze aan kunt melden is ook best een leuk idee. Dus dat wordt wel een succes, misschien zelfs wel een leuk succes.

Maar...
Ja, er is een maar. Even voor de duidelijkheid, ik vind het echt een leuke actie. Ergens in een mapje in een kast hier ligt mijn diploma "Jeugdbibliothecaris" dus over het belang van jeugdboeken hoef je mij niks te vertellen. En dat iedereen mee kan doen via een website en eens niet met suffe papiertjes in een met plakband bij elkaar gehouden schoenendoos is ook echt een goed idee. Dus echt, ik vind het een leuke actie.

Maar er is wel een maar.

Kijk, ik heb niks tegen "leuk". Ik ben net zo gek op "leuk" als de volgende 12 mensen. Heus.

Maar kunnen we na de "leukste kinderboekenkast van Nederland"
(of misschien wel tegelijkertijd, er is nog plek zat voor wat websites) misschien ook eens iets gaan doen waar mensen niet meteen na twee regels in het persbericht gezellig glunderend van gaan kirren? Iets wat niet meteen op het eerste gezicht leuk is? Maar misschien wel zinvol, of interessant?

De economie, het milieu, je zou er best een boekenkast over samen kunnen stellen. De maar geen zomer willen wordende Arabische lente kan ook. Laat mensen er boeken in zetten of websites die interessant zijn om bij te houden. Mensen zouden twitteraccounts kunnen opgeven die de moeite waard zijn om te volgen. De resultaten kunnen daarna mooi in een widget. Dan hebben we meteen een opvolger voor de "fijne kerst en gelukkig nieuwjaar" en sportwidget.

En nee, die acties zullen niet zo populair zijn als die van de "Leukste kinderboekenkast van Nederland". Nou en? Bibliotheken gaan toch niet alleen over leuke dingen voor blijde mensen die gelukkig glimlachend in een groen grazige zonnige weide iets leuks en ontspannends liggen te lezen?

Toch?

Maar goed, ik ga eerst nog maar even verder met dubben. Jannes van Toon Tellegen, dat boek moet er misschien ook wel in en ...
6 opmerkingen:

Fabiola zei

1.Vind ik leuk (feestboekduim omhoog)
2.Ik stem voor Tellegen 'Misschien wisten zij alles'

... maar dat wist je al.

Ton de Kruyff zei

1. Leuk!
2. Ik gokte er al op. Mooi, heeft t boek toch straks in ieder gevaal 2 stemmen.

ineke schilstra zei

een erge leuke!!! blog.... met een tekst zoals ik je ken! Ook ik ga voor Toon Tellegen en wel voor zijn gehele oeuvre

Ton de Kruyff zei

Als die actie van staart gaat moeten we maar stemadviezen gaan verzorgen Ineke. Dat kan jij vast heel goed :-)

Informatiegebruiker zei

Ik zou kunnen suggereren dat de etalages die de Plusbibliotheken ontwikkelden een mooie vorm geven voor zo'n niet-persé-leuke website, maar ik heb het gevoel dat die misschien te groot / formeel / ingekapseld / procedureel zijn.

Misschien iets doen met de verkiezingen? Alhoewel actueel bijna net zo blah is als leuk.

Moeilijk!

Ton de Kruyff zei

Ja, het is idd moeilijk. Maar als we (het gezamenlijke bibliotheekvolk) vinden dat we zo goed zijn met context en curatie enzo dan "moeten" we wel meer gaan doen dan alleen leuke acties met leuke boeken voor leuke mensen.
Ik ga er ook nog eens een tijdje over nadenken. Elk meedenken helpt.