vrijdag 17 augustus 2012

De leeszaal die naar je toe komtBibliotheken moeten naar de klanten, sorry, gebruikers dan wel burgers toe!

Een nobel voornemen, laten we er een werkgroep voor oprichten.

Streetlab is een Amerikaanse non-profit organisatie die programma's voor publieke ruimtes verzint en, niet onbelangrijk, die die programma's ook nog uitvoert. The Uni, heet één van hun projecten, een afkorting van "Urban Neighborhood Institution".

"The Uni is a portable open-air reading room that can be installed in any location, thanks to a series of 144 stackable shelves and waterproof covers that do double-duty as benches and tables. Volunteer librarians and educators oversee the donated book collection, which focuses on kids’ books, poetry, short-story collections, art books, and other titles that can be read and enjoyed on the spot.

Through donations received on the crowd-funding website Kickstarter, Street Lab is now operating one moving library that travels around New York City, and has shipped a second one to Almaty, Kazakhstan, in a collaboration between the U.S. Embassy and a local children’s library." (citaat)

Er is een website.
De Uni twittert.
De Uni zit op Facebook
En er zijn foto's.

"The goal: share books, showcase the act of learning and improve public space", staat er ergens op de site. En ook "What we put at streetlevel matters. Books and learning should be prominent, accessible and all around us".

Een verplaatsbare leeszaal. Die soms hier staat, en dan weer daar. In sommige van de kubussen staan kleine speciale collecties. Al bladerend door de website kwam ik een The Louis Armstrong House Museum Cube tegen.

Eenvoudig, verplaatsbaar en dichtbij de klanten/gebruikers/burgers. Ideaal lijkt me.

Misschien is het tijd om na een cursus "analyseer uw huidige ledenbestand tot het derde cijfer na de komma" eens een timmercursus te gaan volgen?


26 opmerkingen:

Zomer65 zei

Volgend jaar op Indian Summer met z'n tweëen regelen? En dan doet Flevomeer Lowlands ;-)

Ton de Kruyff zei

Dat is goed, tegen die tijd ben ik wel klaar met leren timmeren en er staat vast nog wel ergens een opgedoekte bibliobus om de kubussen mee te vervoeren.

dapperebas zei

oe oe oe (hipt op zn stoeltje met zn vinger omhoog).....dat zou ik echt heel leuk vinden. De festivalbieb. Op allerlei festivals staan met een collectie boeken, tijdschriften, digitale info over muziek. Tussen de podia staan met nog meer info anders van opzet dan spotify en All Music.

Met banken eromheen waar mensen rustig een boekje kunnen lezen over het ontstaan van Drum&Bass of een artikeltje over de band die ze net gezien hebben/of gaan zien.

Ton de Kruyff zei

Ja ik zie je vingertje wel. We kunnen, zoals Erna voorstelt volgend jaar beginnen op Indian Summer maar als jij beter kunt timmeren dan ik kan het natuurlijk ook eerder.

dapperebas zei

hmmm, sta redelijk bekend onder mijn vrienden als die ene met 2 linkerhanden. Maar er moet toch wat leuks te verzinnen zijn. Ik kan goed omgaan met een kwast...dat dan weer wel. :)

dapperebas zei

Zou Indian Summer het eigenlijk ook wel een leuk plan vinden? :oS

Ton de Kruyff zei

Ik "kan stroom" riep ik altijd maar sinds de stroom een keer door mij liep roep ik dat niet zo hard meer.
Onhandige mensen dat bibliotheekvolk, misschien moet er een landelijke opfriscursus komen. Of misschien kan Erna wel heel aardig timmeren.

Zomer65 zei

als we het nou simpeler maken met oude veilingkistjes... die hebben ze toch wel in Langedijk? Hoeven we niet te timmeren, alleen maar te schilderen (als je dat dan persé wilt ;-) Vintage, nature look kan ook heel goed ;-)
Ik wil Marco Kuiper wel een keer benaderen hoor.. zijn in het verleden wel gesprekken geweest, maar hij wilde iets anders dan wij en vroeg er errug veel geld voor. Terwijl ik vind dat wij toegevoegde waarde voor zijn festival hebben en dus moet hij ons misschien wel betalen?!

Anoniem zei

Jaaa, dan doe ik graag mee!
In de tijd van de "afdeling Flexibele Bibliotheek" hebben we (Karen Bertrams en ik) nog eens een voorstel ingediend om met een bibliotheek op De Parade te staan. Werd afgewezen omdat we niet artistiek genoeg waren :-(
Ik kan niet timmeren en ook geen stroom, maar ik ken dan wel weer bibliobuschauffeurs.

Zomer65 zei

ok, in het kader van boter bij de vis en guerrilla innovatie ;-) even een keer bij elkaar komen om dit verder door te spreken zodat we met een plan naar Indian Summer kunnen gaan?

Ton de Kruyff zei

Ik geloof dat ik binnenkort iemand van die veiling tegenkom dus dan kan ik wel eens naar die kistjes vragen.
Als Erna dan met meneer Kuiper praat en onthoudt dat ik in ieder geval geen geld heb en Jeanine regelt vast een bus voor het vervoer, nou, dan is het al bijna klaar.
En dat op een bewolkte vrijdag.

Zomer65 zei

ik ga Marco bellen... kijken of hij deze keer wil happen ;-)

Ton de Kruyff zei

In de rebound dan nog een keer. Binnenkort moeten we t dan maar even doorpraten, maar alleen als t plan niet meer plek in gaat nemen dan het plezier.

dapperebas zei

Boter...vis..uit een veilingkistje....klinkt lekker. Ik ken weinig mensen. Maar ben misschien wel artistiekerig genoeg.

Zomer65 zei

HA! het plan is plezier, dat moet t idee zijn ;-) Zo niet , gelijk kappen. Binnenkort buurten dan maar?

dapperebas zei

prik maar wat, of DM maar. Je weet me digitaal te vinden. :)

Ton de Kruyff zei

Dan is t goed, ik zag de nota's a; weer tot mij komen. We buurten.

Ton de Kruyff zei

Zo. De eerste vergadering van de "projectgroep" is op 28 augustus in de bibliotheek Alkmaar. Om 16.00 uur. En er staan best een paar stoelen in het kantoor van Erna dus ...

Anoniem zei

Ik zal eens even overleggen wat er te regelen is met de bibliotheek Bollenstreek... Qua agenda bedoel ik.

Ton de Kruyff zei

Misschien is er ook een festival in de Bollenstreek?

Fabiola zei

Ik vond de eeuwigdurende cursus "analyseer uw huidige ledenbestand tot het derde cijfer na de komma" en de parallel lopende cursus "doe hetzelfde met de uitleencijfers" eigenlijk ook erg gezellig... Maar goed. :-)Briljant initiatief!

Karin Visser zei

In Schiedam hebben we onlangs 2 Bieb-inThe-Boxen in de landelijke huisstijl laten overspuiten.
Ze zijn gemaakt door In Vorm, mobiel, met ruimte voor veel
media, laptop, printer, krukje, etc.
Ik meld me graag aan om mee te denken/ doen,
guerilla-innovatie spreekt mij wel aan.....!

Karin zei

Superplan. 'show, don't tell' geldt ook voor pr bibliotheken. :-)

Ton de Kruyff zei

@Fabiola ons vak zit zo vol boeiende cursussen. Zelf vind ik "vertel de klant, sorry gebruiker blijmoedig dat het minder wordt maar toch weer beter" ook een fijne.

@Karin Visser Die Bieb-in-the-box ziet er een tikje prijzig uit en die wieltjes worden lastig als het gaat regenen op Indian Summer dus het moet denk ik nog wat meer guerillaerig. Alkmaar is ws wat ver weg vanuit Schiedam maar ik hou je op de hoogte

@Karin we gaan t denk ik wel gewoon doen. En er misschien nog iets over zeggen.

Unknown zei

En hebben jullie op Indian Summer gestaan dit jaar?

Ton de Kruyff zei

Helaas, door drukte met andere dingen stonden we er dit jaar niet. Maar misschien kun je voor niet het woordje nog plakken?