woensdag 13 januari 2010

Marktonderzoek in de OBAVan een tabel hier of een grafiek daar schrik ik niet meer zo gauw. Dacht ik. Tot vanmorgen.

In de OBA werden de uitkomsten van een marktonderzoek gepresenteerd. Niet zomaar het zoveelste marktonderzoek onder een klein groepje maar een heus echt en volwaardig onderzoek gedaan in opdracht van de projectgroep bibliotheekinnovatie. Onder 2000 mensen (leden en niet-leden) van 14 (kan ook 16 of 18 zijn) tot 65.
Kort samengevat onderzocht men wat een ideale bibliotheek zou zijn, wat men vindt van de huidige bibliotheek, welke doelgroepen er te onderscheiden zijn, wat men vindt van de aangekondigde mogelijkheden van bibliotheek.nl en in hoeverre bibliotheek.nl een aanvulling/verbetering zou zijn op de fysieke bibliotheek.

Dat is dus een hoop. En er rolde dan ook een grote hoeveelheid data en grafieken over het scherm.

Wat me bijbleef.

27% van de mensen die in de bibliotheek komt, leent/gebruikt grijs. Dat is een hoop. Als bibliotheken die mensen zou kunnen verleiden lid te worden scheelt dat 2 miljoen leden.

De ideale bibliotheek is voor mensen een bibliotheek met een ruim aanbod (45%), waar je snel en efficiënt iets kunt vinden (44%) en is een onuitputtelijke bron tot ontdekken (31%)

Zwaktes in de beleving van de ondervraagden zijn dat men niet snel en efficiënt iets kan vinden, dat men niet verrast wordt en dat bibliotheken in de beleving niet praktisch en vriendelijk zijn en dat men bibliotheken ziet als streng en zakelijk.

En dan bibliotheek.nl zoals het zou kunnen worden. Wat vindt men daarvan?
57% vindt de site aantrekkelijk en 62% geeft aan de site te zullen gaan gebruiken. Van de niet-leden zegt 49% dat ze de site zouden gaan gebruiken. 16% van de niet-leden zegt zelfs dat men lid zou worden vanwege de site.

Helaas vindt men bibliotheek.nl niet vriendelijk, sociaal, gemoedelijk en warm. Maar wel weer streng en zakelijk. Dat valt dus tegen.

En dan nog even wat men vond van de mogelijke functionaliteiten van bibliotheek.nl.
Tja.
De dingen waar men toch het allervrolijkst van werd waren het online verlengen, reserveren en zoeken. 71% vond dat helemaal prachtig. Voor de web 2.0 adepten onder de lezers. Helaas vond maar 21 % de geboden widgets de bom en maar 26 % wilde zelf gaan taggen.

Omdat er ook nog koffie moest worden gedronken kon ik niet tot het eind blijven. Ik weet dus niet of men ook heeft gevraagd of de ondervraagden bekend waren met de mogelijkheden van de huidige bibliotheek sites.

En dat was het wel. Ik kan het gekrabbel op mijn bloknoot verder niet lezen. Helaas kregen we het rapport niet mee naar huis. Als alles goed gaat kan het wel vanavond gedownload worden vanaf de nieuwe VOB site en/of bibliotheek.nl.
En als het vanvond niet lukt dan kan het morgen. Heus. Zei men.

Update. De presentatie kan nu gedownload worden. Voor het hele rapport moet je even mailen. Het adres staat op dezelfde pagina.

9 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ik ben vooral wel benieuwd of en hoe de meningen met leeftijd samenhangen. Hopelijk is dat in het rapport te vinden, maar dat zal wel.

Ton de Kruyff zei

Ja, ik dacht wel dat dat in het rapport stond. Bijna alles staat in het rapport dus dan moet dat er zeker in staan.

Edwin Mijnsbergen zei

Dank voor het verslag. Ben benieuwd naar de rest!

Ton de Kruyff zei

Ach, ik was er toch. Alleen was er zoveel data dat het nauwelijks goe bij te houden was.

Voor het rapport en de duiding moet je wel een uurtje Twitter en andere zaken afsluiten denk ik. Het zag er allemaal zeer gedegen en grondig uit.

23kaatje zei

en is het rapport zelf er ook inmiddels ? Of nog steeds in afwachting ervan ?

Ton de Kruyff zei

Ik zie het nog niet. Maar het is een erg dik rapport met veel grafieken enzo. Het zal dus wel vele mb's groot zijn en ws duurt het uploaden gewoon wat langer dan gepland.

Johan Hoenink zei

Dank voor je verslag Ton. Heb het gelijk maar even meegenomen in mijn blogpost.
Een collega van me kwam overigens met wat meer enthousiasme terug van deze presentatie, maar kon door de overweldigende hoeveelheid cijfers, grafieken en data ook geen echte highlights benoemen. Hopelijk zet het rapport dat handzaam op een rijtje.

Ton de Kruyff zei

@Johan, graag gedaan. Ik was trouwens wat enthousiaster dan uit de taal van het stukje zou kunnen blijken.
Het is al goed dat er nu eindelijk eens zo'n volwassen onderzoek gedaan is, en het lijkt me dat de bevindingen mooi kunnen worden meegenomen in de realisatie van bibliotheek.nl.
Maar ja, dan wordt zo'n bijeenkomst weer onderbroken voor koffie, waarvoor dan weer in een rij moet worden gewacht, en de klok tikt maar door. En er moesten nog functioneringsgesprekken.
En t was ook wat fris in de zaal van de OBA.

Anoniem zei

Nice post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Very helpful info specifically the last part :) I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.
Feel free to visit my page - forja