maandag 9 juli 2012

Perfect #nsj dag 3


"Het was een Eric Dolphy dag. Nee, Dolphy speelde niet op het North Sea Jazz. Hij is nogal een tijdje dood he. Maar het was wel een Eric Dolphy dag. Hoezo? Vanwege een uitspraak die hij ooit deed. "When you hear music, after it's over, it's gone, in the air. You can never capture it again". Wat? Nee, de filmpjes staan nu bijna allemaal op YouTube. Of dat niet in tegenspraak is met die uitspraak? Nee, juist niet. Helemaal niet. Die filmpjes zijn een herinnering aan wat we zagen. Meer niet. Ze laten alleen maar een stukje zien. Maar ze laten niet zien hoe het was. Wat? Nee. Het zijn fragmenten. Maar ze laten de opbouw niet zien, of de volgorde op zo'n dag. Niet hoe de dag was, wie er om je heen stonden, wat je dacht toen je het zag, waar het was, wat je voelde. Die dingen. De dingen waar het ook om gaat, of juist om gaat."



"Nee. Het was een perfecte dag. Alles klopte, alles wat we zagen was mooi. Al is mooi ook een woord met inflatiemogelijkheden natuurlijk. Nee, ik heb helemaal niet zo'n zin om nou te zeggen wat er nu zo mooi was. Het was gewoon precies perfect. Geen idee of jij dat ook gevonden had. Iedereen heeft z'n eigen festival, z'n eigen beleving. Ja, The Bad Plus met Joshua Redman was precies goed. Redman kan nog wel eens doorzeuren op z'n saxofoon maar dat ging nu helemaal goed. En van Hiromi hadden we alleen maar eens gehoord. Als naam. Geen noot kenden we. Nee, we zaten ergens op de grond vooraan. De bassist hebben we alleen gezien bij het buigen aan het eind. Afgeladen vol zat die zaal. En we hadden tot gisteren nog nooit een noot van haar gehoord. Het is toch prachtig als iets dan heel goed blijkt te zijn."

"Wie? D'Angelo? We zagen 30 seconden, dat was genoeg. Nee, we zijn al om half tien naar huis gegaan. Het was goed, beter kon het niet worden. Nee, op Maceo hebben we niet gewacht. Misschien was het best leuk geweest hoor maar het hoefde niet meer. Het had niet echt gepast, zo'n optreden waarvan van te voren al vast staat dat het een feestje wordt. Het was goed, beter had het niet kunnen worden. Wat? Gut, dat weet ik toch niet. Ik tik gewoon wat letters voor mezelf. Of jij het leuk had gevonden? Ik heb echt geen idee. Probeer het gewoon volgend jaar zelf eens. Misschien verbaas je jezelf over wat je allemaal mooi blijkt te kunnen vinden. En anders kun je altijd nog oesters gaan eten."

1 opmerking:

CultureEye zei

Was ik er maar bij geweest.Dat roept je tekst bij me op