maandag 13 februari 2012

Een "dit levert het u financieel op" widget


De Topeka and Shawnee county public library heeft onder het "about us" knopje op haar website een pagina hangen die ik niet eerder zag. Maar gelukkig noemde Edo hem in een tweet. Een Library Value Calculator.


"Individual Return on Investment Calculator

The Return on Investment (ROI) Calculator determines the value of library services in Topeka and Shawnee County based on per capita spending of local and state funding. For every tax dollar you pay, the library returns several to you in reading, research, programs and other services. Here's an opportunity to see your tax dollars at work."

Onder de tekst staat een invulding waar je onder meer de hoeveelheid geleende boeken, tijdschriften enzo in kunt tikken. Ook kun je aangeven hoeveel van je kinderen een klassenbezoek hebben bijgewoond. Dat soort dingen. En als antwoord krijg je een hoeveelheid dollars te zien.

Nu doen bibliotheken natuurlijk een hoop dingen die misschien niet zo heel gemakkelijk in geld zijn uit te drukken. En geld maakt natuurlijk ook niet gelukkig enzo.
Maar toch, of je het leuk vindt of niet, geld doet er wel toe. Ik vond het in ieder geval een mooie, heldere pagina die aan mensen duidelijk maakt wat hun bibliotheek hen financieel oplevert.

Vorige week plofte er een Valentijnswidget van BNL in mijn mailbox, en vorig jaar was er al de Kerstcitatenwidget. Misschien kan BNL zich eens op een "Dit levert het u financieel op" widget storten?

Natuurlijk kun je zo'n pagina als die van de bibliotheek in Topeka zelf in elkaar knutselen (nou ja, ik kan het niet maar misschien kan ik iemand vinden die het kan). Maar als er nu landelijk iemand (of een paar iemanden) de formules schrijft en in een widget propt dan kunnen we lokaal de variabelen en/of bedragen vast wel aanpassen.

Geen opmerkingen: