"Libraries are not only places to borrow books.
They are safe and welcoming meeting places
where people can learn to read, access information
and feel valued as human beings. A
library indicates to the people of a community
that their growth matters, and learning is for
everyone.
The simple joy of going to a library, browsing
among the shelves and selecting books that
interest us has long been denied to the
people of Afghanistan."
In Afghanistan wordt nu al meer dan 30 jaar gevochten. En we horen vaak alleen over het land als er iets over dat vechten te melden valt.
Gisterochtend kwam ik nog zo'n artikel tegen. Met de tegenwoordig vanzelfsprekende genuanceerde meningen er gratis bijgeleverd.
De cijfers over hoeveel mensen kunnen lezen en schrijven in Afghanistan, over hoeveel kinderen er naar school (kunnen) gaan variëren. Unicef geeft een percentage van 48% voor jongens in de leeftijd van 15-24 die kunnen lezen en schrijven. Voor meisjes is dat maar 18%. Van de percentages die vertellen over het schoolbezoek wordt je niet veel vrolijker.
Misschien zijn er belangrijkere dingen om je in te verdiepen dan de aanwezigheid van bibliotheken in Afghanistan. Maar soms doe ik het toch. Tijdenlang kwam er trouwens van "verdiepen" weinig terecht. Gewoon omdat er niets te vinden was. Ja, een pietepeuterig klein plaatje van een grijzig bibliotheekgebouw in Kabul (daarover een andere keer iets). Maar de laatste tijd duiken er hits op tijdens het zoeken. Bijvoorbeeld over het "Afghan libraries program" van Relief International.
In Nederland komen er steeds meer bibliotheken in scholen. Soms is dat omdat een grotere, zelfstandige vestiging niet betaalbaar meer is. Deze week ging er nog zo één open in Den Helder.
In een plaats, dichtbij Jalalabad in het oosten van Afghanistan is er ook een bibliotheek in een school. Al heeft het daar niets met bezuinigingen te maken. De groep "Canadians in Support of Afghan Women" (van hen komen ook de regels aan het begin van dit stukje) zorgde voor het geld om de school te laten bouwen. Lesgeven in tenten zoals op de foto boven dit blogje is natuurlijk verre van ideaal. De groep reserveerde een deel van de gedoneerde gelden voor de bibliotheek. De school en de bibliotheek in de school gingen in 2009 open. Iemand die werkt voor CSAW liet weten dat de bibliotheek in de school niet alleen voor de schoolkinderen is, "Many parents in the area use the library, and a lot of members of the community use the school library because it's the only library there is in the area".
Een bibliotheek in de school. Ze zijn er in Nederland en dus ook in Afghanistan. Je zou bijna zeggen dat er geen verschillen zijn. Maar die zijn er natuurlijk wel.
Ik vroeg de iemand van CSAW in een mail waar de school precies stond. Meer dan "Near Jalalabad" wilde hij niet zeggen, "Because of security concerns, we can't be specific about the location or the exact name of the school we built".
Dingen lijken op elkaar, maar hetzelfde zijn ze nog lang niet.
De foto's komen van de Canadese groep CSAW en worden met toestemming hier weergegeven, meer foto's van de bibliotheek in de school hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten