vrijdag 21 augustus 2009

Vrijdag, muziekjesdag met Philip Lynott

Gisteren zou hij 60 geworden zijn. Als hij was blijven leven natuurlijk, maar Philip Lynott overleed al in 1986 aan de gevolgen van een overdosis. Tijdens zijn leven was hij zanger en bassist van de Ierse groep Thin Lizzy. Een hardrock band die een paar hits had

Het lied van deze vrijdag, "Old Town", heeft echter niks met hardrock te maken. Lynott nam het op voor één van zijn maar matig succesvolle solo lp's.

"Old Town". Soms hoor ik het jaren niet en dan plots is het er weer eens.
In de nacht, op de radio, na Los Lobos. Het werd door iemand anders gezongen. Dat is vaak zo "Old Town" is vaak nagedaan.
Het vreselijke vrouwengroepje The Corrs had er een hit mee, Barry Hay zong het en ik kan me een versie van het Nederlandse Ten Sharp herinneren. Maar geen van de karaoke versies haalt het bij het orgineel.

Het is een beetje een raar lied, dat "Old Town". De tekst is weinig bijzonder en volgt het "zonder jou is het leven ..." patroon. De muziek is echter raar vrolijk, beetje kitscherig, met een tingelend pianootje, een dot strijkers en een protserig trompetje. Maar voeg de bas en stem van Lynott bij de tegenstrijdigheden en je krijgt een zichzelf voortstuwend lied dat tegelijkertijd triest is maar ook optimistisch klinkt.

Er is een video van het nummer maar die is zo gedateerd dat het gniffelen af gaat leiden van de muziek. En dat kan de bedoeling niet zijn. Stilstaand beeld dus maar.

8 opmerkingen:

23 dingen ProBiblio zei

Naast het feit dat ik fan van Philip ben, ben ik ook fan van Mondo Leone. En hij en ik delen dezelfde voorliefde voor Philip. Tijdens zijn multimediale optredens brengt hij het levensverhaal van Philip op prachtige wijze. Op YouTube vind je er een filmpje van voor een indruk. Maar je moet er eens heen gaan. Zeker als hij over Jimi Hendrix zingt.

Ton de Kruyff zei

Ik had nog nooit van Mondo Leone gehoord maar het zijn heel erg mooie filmpjes.
Inderdaad, alweer een aanrader.

Mariandoet23dingen zei

Mooi!!
dit is mijn favoriet van Thin Lizzy

http://www.youtube.com/watch?v=TehFZ38kt6o

Ton de Kruyff zei

Die had ik eerst, maar ik dacht dat iedereen die al kende. Maar steeds meer mensen zijn jonger dan ik :)

bloggnuss zei

Toen ik dit youtube filmpje aan Klaas liet zien was zijn eerste reactie dat hij heel erg aan jouw smaak begint te twijfelen.
Voor de rest mag hij het zelf nader verklaren als hij jou een keer tegenkomt.

Ton de Kruyff zei

Smaak? Ik zeg toch ook niks over de witte sokken van Klaas. Of was dat nou de bassist van Los Lobos?

bloggnuss zei

die sokken blijven Klaas achtervolgen he

Ton de Kruyff zei

De gelijkenis was gewoon enorm opvallend. Daar kan ik ook niks aan doen.