donderdag 6 augustus 2009

Ding 22 Bibliotheek 2.0 (2)

Binnen, denk ik, een minuut of tien was Rammy hoog binnen gekomen op de top 10 van 's lands meest irritante personen.
Dat was meer dan twintig jaar geleden. In de bibliotheek Den Helder. Er was daar toen van alles aan de hand en om de boel weer enigszins op de rit te krijgen werd er een blik PBC'ers (voor de jongere lezers, ProBiblio heette vroeger PBC) opengetrokken. Rammy was er één van. Bij alles wat we daar op een bepaalde manier deden vroeg hij "waarom?" en na elk antwoord vroeg hij dan weer "waarom?". Hij bleef er vriendelijk bij lachen, dat wel. Maar dat eeuwige "waarom?". Steeds maar weer. Tot je er gek van werd.
Of er van ging nadenken. Waarna de irritatie ook weer wegebte.

De bibliotheek 2.0 en wat ik daar van vind? Wat is dat 2.0 nou precies? Dat blijft wat lastig. Deze zinnen (van de website van 23 dingen) vond ik het aardigst "Kernpunt is, dat "2.0″ alle ruimte biedt aan gebruikers om mee te werken aan- en te participeren in de verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe diensten, zowel online als in de echte wereld".

Het opvallendste zijn natuurlijk de laatste woorden, "als in de echte wereld".

Laten we voor het gemak even aannemen dat alle cursisten van 23 dingen nu geheel vol zijn van de 2.0 tools die we leerden (gisteren hadden we hier een groepsgesprek en men was nauwelijks te houden). Stel dat we al de dingen die over tafel gingen (niks revolutionairs, gewoon een fijn aantal toepassingen) ook echt gaan doen. Zijn we dan 2.0?

Ik ben bang van niet.

Want in hoeverre kan die bezoeker nu eigenlijk participeren? Wat is zijn of haar inbreng? Op welke diensten die wij aanbieden is er invloed?

2.0 gaat volgens mij om wederkerigheid, openheid, participatie maar ook over invloed. Natuurlijk, wij, bibliotheekmedewerkers zijn deskundig, weten van alles, kunnen en moeten keuzes maken voor de inwoners van de gemeentes waarvoor we werken. Al dat soort dingen. En natuurlijk is er voor elk regeltje dat we hebben een reden.

Maar moet er zo langzamerhand niet een pseudo-Rammy irritant "waarom?" gaan roepen bij een aantal dingen?

Bibliotheek 2.0 is een mooi idee, noodzakelijk zelfs. Niet alleen omdat de wereld om ons heen digitaler wordt en wij dat dus ook wel moeten worden. 2.0 heeft wel maar lang niet alleen met digitaal en internet te maken.
Bibliotheken zoals deze in Langedijk bestaan door de inwoners van deze gemeente, tenslotte betalen zij direct dan wel indirect de redelijk omvangrijke kosten. Bibliotheken zoals deze bestaan omdat de lokale bevolking ons bestaan op prijs stelt en ons belangrijk vindt.

Maar als we echt vinden dat we een lokale instelling zijn voor de inwoners van deze gemeente dan moet de wederkerigheid ook bij ons vandaan komen. Dan moeten we de participatie en de invloed van de inwoners echt gaan regelen. Dan zullen we moeten luisteren naar het "waarom?". Hoe irritant dat woord soms ook kan zijn.

4 opmerkingen:

23 dingen ProBiblio zei

Je had me meteen met de eerste zin. En Rammy begon te glimlachen bij "of er van ging nadenken". Dat dan weer wel!
YES! Hoe zorg jij dat je in hart van de (lokale) maatschappij komt en blijft. Open staand voor jouw publiek, afgestemd op hun wensen en meegaand met die stromingen die van belang zijn voor de bibliotheek en haar gebruikers. Alleen dan kan niemand meer om je heen van gebruiker tot geldschieter.
Stof zat voor een goede discussie. 1 september!

Ton de Kruyff zei

Rammy laten glimlachen is één van de doelstellingen van dit blog.
En 1 september? Het was toch 25 augustus?

23 dingen ProBiblio zei

Niet bij mijn weten. Ik heb 1 september staan, ook in de Agenda op jullie 23dingensite. Dus als het anders is hoor ik dat graag.

Ton de Kruyff zei

Er lijkt een verschil tussen het schema op de site en de pdf van het schema, daar staat 25 augustus. Ik vraag t volgende week wel na bij de anderen.