dinsdag 30 juni 2009

Ding 11 Wiki's

Bij Wiki's moet ik onmiddelijk aan Rita "waar zijn al mijn virtuele fans gebleven?" Verdonk denken.
Toen zij met haar politieke beweging begon vroeg zij de inwoners van ons mooie landje om punten waar haar beweging wat aan zou moeten doen met als het kon de oplossing meteen erbij op haar Wiki te plaatsen.
En daar begon het mis te gaan.
Binnen een aantal dagen stond haar webplekje vol met beleidsdoelen als gratis bier voor iedereen, gratis aambeienzalf en een pleidooi voor sjoelen als olympische sport. Ook alternatieve carrières voor mevrouw Verdonk (vaak op plekken dicht bij Amsterdam CS) werden gesuggereerd.

In principe was het natuurlijk een pracht idee van mevrouw Verdonk. Idealistisch en erg web 2.0. Alleen hoeven er maar een paar mensen niet idealistisch te zijn en het (of is het de?) wiki is verpest.

Haar wiki ging op slot en werd pas weer opengezet nadat men had besloten bijdragen eerst te controleren. Niet idealistisch maar wel erg realistisch.

Wiki's zijn een prachtige uitvinding. Zonder wiki's geen Wikipedia. En waar is de moderne scholier en/of mens zonder Wikipedia? Al is het vaak wel handig voor die moderne mens (of scholier) wanneer hij/zij engels spreekt. Bijdragen in die taal zijn vaak uitgebreider. Vergelijk de wiki's maar die je krijgt wanneer je "42" in je Googlezoekbalkje tikt (geen onbelangrijk getal, het is immers "the Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything" ).

Kunnen bibliotheken iets met een wiki? Absoluut. Ik koppelde al eerder een HIP aan een ning, dat kan natuurlijk ook een wiki zijn. En kunnen we niet iets met een wiki en de Kinderjury? Die papieren stembussen zijn zo 1923 en voor Paul van Loon maakt het niet uit. Die wint toch. Een wiki waar mensen hun ervaringen over/met Oeroeg gaan melden? Leeskringen? Dingen die u altijd al had willen veranderen aan uw bibliotheek?
Zolang we maar zorgen dat we verlost blijven van de gratis aambeienzalf bewerkingen.

3 opmerkingen:

23kaatje zei

leuk dat van Verdonk, wist ik niet .

Ton de Kruyff zei

Een tijd lang kon je via omwegen die gesloten site nog bekijken maar helaas, ik kan hem niet meer vinden.
Terwijl het echt genieten was. Als voorbeeld natuurlijk, over hoe het een wiki kan vergaan. Mijn leedvermaak had met mevr. Verdonk natuurlijk niets te maken.

23 dingen ProBiblio zei

Rita was naief en in combinatie met een dubieus imago, kon je verwachten dat dit ging gebeuren. Ik denk dat de bibliotheek daar iets anders in staat. 2.0 gaat ook over vertrouwen en openheid. Radical trust. Over vertrouwen hebben in de goede wil van je gebruikers en hen een podium bieden. Ik denk persoonlijk dat dat moet samengaan met duidelijke spelregels vooraf. In forums zie je dat vaak. Daar kun je naar verwijzen indien je besluit een bijdrage te verwijderen. Maar daar moet je altijd voorzichtig en spaarzaam mee zijn, anders werkt het tegen je.