maandag 16 januari 2012

Kinderen lezen (misschien) liever eBoeken dan gedrukte boeken


Vorige week las ik, na erheen te zijn gevoerd door een tweet, op eReaders.nl "Kinderen lezen liever ebooks dan gedrukte boeken"

"Wanneer ze de keuze hebben tussen ebooks en gedrukte boeken, hebben kinderen een voorkeur voor ebooks, blijkt uit een nieuwe studie. Kinderen die ebooks lezen, onthouden en begrijpen daarnaast evenveel als wanneer ze gedrukte boeken lezen. Enhanced ebooks met interactieve elementen blijken voor kinderen minder geschikt dan gewone ebooks.
Een zogenaamde QuickStudy - een kort onderzoek onder een beperkte, geselecteerde groep - van het Joan Ganz Cooney Center in de VS toonde aan dat de meeste kinderen een voorkeur hebben voor het lezen van een ebook boven het lezen van fysieke boeken. Inhoudelijk bleek er geen verschil te zijn: kinderen begrepen en onthielden evenveel van wat ze in ebooks lazen als van wat ze in gedrukte boeken lazen.

Aanraken
Een opvallende uitkomst van dit nieuwste onderzoek is dat het gebruik van enhanced - verrijkte - ebooks voor jonge kinderen daarentegen niet positief blijkt te zijn voor de lees- en leerontwikkeling. Carly Shuler van het onderzoekscentrum: "Kinderen waren meer gefocust op het aanraken van dingen, en dat werkte tegen hun begripsvermogen en de interactie tussen ouder en kind.

[...] Het onderzoek werd gehouden onder 24 families met kinderen in de leeftijd tussen 3 en 6 jaar, in de zomer en herfst van 2011. De uitkomsten van het onderzoek zijn nog voorlopig, het onderzoekscentrum werkt aan een grotere en meer diepgaande studie naar dit onderwerp."

Terwijl ik het artikel las vroeg ik me af om hoeveel kinderen het ging. En die voorkeur, hadden alle kinderen die, of de helft plus 1? Met hoeveel boeken was er getest, en welke? Hadden de geteste kinderen al eens een eBoek gezien? En waren die "enhanced" eBoeken misschien helemaal nieuw voor hen en waren ze daardoor misschien wat meer bezig met de knoppen?

Een antwoord op die vragen vond ik ook niet in het oorspronkelijke artikel dat verscheen op DigitalBookWorld.

Het Joan Ganz Cooney Center, het onderzoekende instituut geeft op haar website geen link naar het onderzoek. Na wat klikken vond ik onder "Initiatives" wel een linkje naar een algemene beschrijving van de "Quick Study". Men blijkt twee titels gevonden te hebben die zowel als papieren boek, eBoek en "enhanced" eBoek bestaan. Verder staat er niks, alleen dat meer resultaten later deze herfst bekend zullen worden gemaakt. Welke herfst dat is is onduidelijk.

De schrijver van het artikel op DigitalBookWorld liet nog weten dat "The studies haven’t been written up yet". Waardoor ik nog met dezelfde vragen zit als vorige week.

"Kinderen lezen liever ebooks dan gedrukte boeken". Het zou best kunnen, maar ergens nalezen hoe het precies zit, dat lukt dus (nog) niet.

Is dat erg? Ach, erg. Al had ik zelf, zolang het onderzoek nergens valt na te lezen de conclusies niet meteen zo stellig opgeschreven.

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Misschien dat Google Scholar al een paar aanwijzingen geeft? (ik heb verder niet doorgeklikt) http://scholar.google.nl/scholar?q=kids+prefer+ebooks&hl=nl&btnG=Zoeken&lr=

Ton de Kruyff zei

Het onderzoek dat ik zoek staat er zo te zien (nog) niet te tussen maar wel weer een hele hoop andere lezenswaardige dingen. Dank voor de tip Edwin, ik had hier nog niet aan gedacht.