donderdag 19 januari 2012

Bibliotheekpinnen met Pinterest

Gisteravond was het hier slecht weer, daardoor was het nogal rustig met klanten. Door die rust kon ik via Twitter een conversatie tussen @Patrick23dingen en @DerJouke volgen over de site Pinterest. Ik had er nooit van gehoord maar de conversatie maakte nieuwsgierig en toen @Patrick23dingen ook nog zo vriendelijk was om me een invite te sturen kon ik er mee aan het knutselen slaan.

(kopieer en plak van iLibrarian)
Pinterest is a digital pinboard application which started just last year but has quickly become one of the top 10 most trafficked social networking websites according to Hitwise. During the second week in December the website had over 11 million visitors. This is pretty impressive considering that the site is still in the invite-only stage.

Pinterest’s inspiration boards have a lot of potential for libraries and other organizations for creating visual displays of resources and services. All of Pinterest’s boards and posts can be shared on Facebook and Twitter."

Pinterest laat je vondsten op het internet delen via een prikbord. Dat delen gaat vrij eenvoudig. Je ziet ergens iets en je klikt op de pinknop die je eenvoudig installeert in je browser. Pinterest filtert de grafische delen van de pagina die je wilt pinnen, je kiest een afbeelding, voegt wat tekst toe en je kiest het prikbord waar je het op wilt delen. Je kunt je "pin" ook nog via Twitter en Facebook met de wereld delen.

Je kunt een eindeloze hoeveelheid prikborden maken. Je zou er als bibliotheek bijvoorbeeld één kunnen maken met je activiteiten. Maar dat lijkt me, na een uurtje prutsen eigenlijk alleen een herhaling van dat wat veel bibliotheken al via hun website/nieuwsbrief/Twitter/Hyves/Facebook aan iedereen laten weten.

Leuker is het om een prikbord te maken dat ook te gebruiken is door anderen. Je kunt mensen die een account hebben bij Pinterest toegang geven tot je prikbord zodat zij daar bijvoorbeeld een boek op kunnen pinnen waarvan ze vinden dat iedereen dat zou moeten lezen.

Ik heb wat met Pinterest zitten spelen, als mezelf en als Bibliotheek Langedijk. Dat werkt enigszins schizofrenie bevorderend. Maar het werkt. Als mezelf kan ik een boek op het prikbord van de bibliotheek zetten. Iedereen die dat prikbord bezoekt kan dat nu zien. En iedereen kan er zijn of haar mooie boek aan toevoegen. Nou ja, als je lid bent van Pinterest en dat zijn er zo te zien nog niet zo heel hier in Nederland.

Mocht je daar verandering in willen brengen en ook een account willen hebben bij deze, volgens de persberichten razend populaire site laat het dan even weten. Dan stuur ik een invite en blijft het prikbord "Mooie boeken!" misschien niet zo leeg.

4 opmerkingen:

Edo zei

Kijk dat is nou een aanbod waar ik graag gebruik van maak. Op Flipboard via Edwin naar jouw blog. Heerlijk zoals deze techniek zich keer op keer bewijst via het enorme serenipiteitsgehalte.

ern@zone zei

Superleuke tip!
Ik heb al een account gemaakt, nu eens kijken hoe ik er iets op zet..
Bedankt :-)

Suwarda zei

Ik zou graag een invite willen hebben. We zien als bibliotheek veel kansen om dit te gebruiken bij het voortgezet onderwijs.
Suwarda Visser
digitale dienstverlening bibliotheek Hoogezand

Ton de Kruyff zei

@suwarda er is een invite naar je mailadres gegaan. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat jullie met Pinterest en t voortgezet onderwijs gaan doen.