dinsdag 30 november 2010

De bibliothecaresse van Basra


Het is een boek, maar een boek dat ik nog niet las. Alia's mission, saving the books of Iraq. Het is een stripboek, ik heb het nooit in handen gehad maar het verhaal is te mooi om niet even na te vertellen.

Alia Muhammad Baker werkte in 2003 in de openbare bibliotheek van Basra, Irak. Net zoals wij in het westen zag zij de oorlog aankomen. Iedereen zag die oorlog aankomen. Ook het regime zelf. Militairen trokken de bibliotheek in en op het dak kwam luchtafweergeschut te staan. Alia Muhammad Baker vroeg om toestemming om de bibliotheekboeken uit het gebouw te halen. Dat werd geweigerd.

En toe deed ze iets bijzonders. Ze besloot de afwijzing naast zich neer te leggen. In het Irak van Saddam Hussein was dat niet bepaald iets dat je lichtzinnig deed, tegen een verbod ingaan.

Elke avond smokkelde Alia Muhammad Baker zoveel boeken als er in haar auto gingen naar buiten. En toen de bibliotheek na de invasie werd geplunderd bracht ze samen met buurtbewoners zoveel mogelijk boeken in veiligheid in het restaurant naast de bibliotheek. De bibliotheek brandde af maar toen waren er al 30.000 boeken gered.

In 2004 werd de bibliotheek herbouwd en gingen de boeken weer terug.

Op Twitter zou je achter de naam Alia Muhammad Baker #held tikken.

In de VS verschenen twee boeken over Alia Muhammad Baker. Alia's mission en The librarian of Basra.

1 opmerking:

Anoniem zei

I know this web page offers quality depending posts and additional data, is there any other site which
gives such information in quality?
Feel free to visit my website : lorem ipsum generator