Van hier naar Krepcha, een klein dorp verderop, is het 9 kilometer. En in het stuk tussen Palamartsa en Krepcha liggen er vijf. Misschien zes. Maar zeker vijf.
Je kunt natuurlijk niet altijd langs socialistische beeldengroepen rijden. En op goed geluk door bossen zwerven, het mist een doel. Om zo af en toe dat broodnodige doel te hebben zoeken we de laatste tijd zo af en toe naar een kasteel, of een fort. De ruïnes ervan natuurlijk.
Ik heb het denk ik wel eens eerder opgeschreven maar Bulgarije heeft een idioot rijke geschiedenis. De directeur van het Historisch Museum in Popovo liet ons eens een a4 zien met daarop iets van 500 puntjes. Allemaal plekken rond Popovo waar iets in de grond is gevonden. De man keek er tegelijk trots en moedeloos bij.
Tussen Palamartsa en Krepcha liggen de ruïnes van zeker vijf kastelen of forten. Nu moet je het woord ruïne hier ook erg letterlijk nemen, en daarna nog wat letterlijker. Er is zelden veel te zien. Er zijn zelfs plekken waar geheel niets meer is te zien. Maar toch, het is een plek, het is een doel.
Onmisbaar bij de nieuwe hobby is de website Bulgariancastles.com. Hoewel weinig teksten me zo vlug in slaap laten sukkelen als de teksten op deze website staat er ook altijd dat ene onmisbare ding, een coördinaat. Heel soms geeft de tekst ook een tip over hoe je bij de ruïne kunt komen maar dat is maar zelden. En dat is dan ook meteen het enorme verschil tussen Bulgarije en zeg, Nederland. Waar in Nederland bij elke bezienswaardigheid wel een routeaanwijzing, informatiebord en als het meezit zelfs een frietkraam staat is er hier, het zal zo langzamerhand niet onverwacht meer zijn, helemaal niets.
Na Krepcha zet je de auto neer tegenover de illegale vuilstort. Je loopt richting een vallei, gaat naar links en stuit op een verzameling bijenkasten. Als je je daarlangs hebt gewurmd duikt er al vlug een pad naar rechts op. Dat ga je in. Zo om de zoveel tijd kijk je op GoogleMaps om te zien of je al bij het opgegeven coördinaat bent.
Al erg vlug waren we op één lijn met het opgegeven punt. Dat bleek ergens naar rechts op een best steile heuvel te liggen. We liepen nog even door om te kijken of de heuvel minder steil werd. Maar dat is eigenlijk nooit zo, en nu dus ook niet.
We liepen omhoog.
Boven was, zoals verwacht niet meteen iets te zien.
Maar gelukkig vonden we een muurtje.
En daarna zelfs een best hoog muurtje.
En veel later een ingestorte muur waar ooit de ingang was. Topdag!. We slenterden vrolijk rond, kwamen niemand tegen en stuiterden met beleid weer de steile helling af. Er was geen informatiebord, audiotour of folder, nergens stond een wegwijzer.
Het fort bij Krepcha werd gebouwd in de tijd van de Thraciërs (2 eeuwen voor Christus) en werd gebruikt tot in de Middeleeuwen. En niemand kijkt er meer naar om.