donderdag 5 september 2024

De bijeneters, die zijn er nog heel even.

Het was een zondags rondje. Niets bijzonders. Via de niet werkende bron met roestige communistische ster richting Gagovo, ergens links, ergens rechts, een vierkantje zonder pretenties of enig doel.


Het graan is al lang van de velden. Zonnebloemen staan er nog, op sommige plekken. Vrolijk wordt niemand meer van ze. Ze hangen, zijn dor, eigenlijk staan ze te wachten tot het onverbiddelijke einde. 

De mais staat er nog. Hele velden met verdroogde stengels, licht, alweer dor, bruin. Op een rare manier is het het mooiste moment van de mais. Verbleekt lichtbruin. Ook de mais staat te wachten, een beetje aarzelend, op het einde. 


Op de terugweg komen we een combine tegen. Als we iets later omkijken zien we een veld zonnebloemen verdwijnen. In de bossen op de heuvels zie je sommige bomen gelig bruin worden. 

De zomer is voorbij. Een meteorologisch instituut liet weten waar we al bang voor waren. Het was de warmste, heetste eigenlijk, zomer sinds ze hier temperaturen meten, 140 jaar. 

De ooievaars zijn natuurlijk al een tijd weg. De nachtegalen ook. De wielewaal is al op weg naar waar het nog langer warm blijft. Alleen de bijeneters zijn er nog. Ze vliegen hoog, te hoog om hun kleuren te zien. Maar je kunt ze nog wel horen. Nog even.



4 opmerkingen:

Niekchen zei

Zijn jullie inmiddels weer helemaal beter?

Dat jullie het uit weten te houden in die hitte, bewonderenswaardig maar misschien ook geen andere keuze. Dat het nu lekker af mag koelen.

Anoniem zei

We hebben nog wat smaak/geur verlies en er klinkt soms diep gerochel maar verder gaat het goed. En volgens het weerbericht gaat het binnenkort ook nog regenen!

Niekchen zei

Wat een groot genot. Hier is het ook het regenseizoen weer gestart. Ik zet me schrap tot mei.

Smaak/geur verlies klinkt naar ouderwetse corona. Het zal toch niet!

Ton de Kruyff zei

Hier regende het toch maar niet. Zelfs de regen trekt liever naar het westen.
We dachten zelf ook aan corona maar dan is er een nieuwe besmettingsgolf want veel meer mensen hebben zoiets als wat wij hadden. Misschien bestaat er een Palamartsa variant van corona.