maandag 14 augustus 2023

"Waarom wonen hier zoveel buitenlanders?"

"Maar, weet jij misschien waarom er hier zoveel buitenlanders wonen?", vroeg ze nog. Ik heb de interviewmevrouw toen maar doorverwezen naar de Engelse aanwezigen. Wij wonen hier bij toeval, maar dat zal niet gelden voor al de Engelsen die hier wonen. Dat zou, sorry flauwe zin, wel heel toevallig zijn.

Er was de afgelopen dagen in mijn twitterbubbel weer van alles aan de hand maar het meest werd er toch "gesproken" over de podcast van Telegraaf journalist Wierd Duk. Het was Duk opgevallen dat veel Nederlanders die teleurgesteld waren in Nederland (corona, immigratie, islam, woke) naar Hongarije emigreerden. Duk was met hen gaan praten. De podcast bleek bij beluistering nogal, gut, tja, tegen te vallen eigenlijk. Er was geen Nederlander die daar woonde te horen, het was meer een "oom Wierd vertelt" uitzending. Wereldschokkend was het allemaal niet. De Nederlanders over wie Duk het had waren in Hongarije gaan wonen omdat het daar veilig zou zijn, er was weinig tot geen immigratie, geen islam, die punten, je kent ze wel. Later ontstond er weer ophef door een artikel naar aanleiding van het bezoek van Duk. Daar stond ergens dat Hongarije op het Nederland van de jaren 50 zou lijken. Dat kan je dus niet zomaar zeggen begreep ik want de jaren 50 waren hartstikke ruk, met armoede en ongelijkheid en meer van dat. Nu zeg ik ook wel eens dat waar wij wonen, het platteland van Bulgarije op het Nederland uit mijn jeugd lijkt maar ik bedoel dan gewoon dat het rustig is, dat het leven eenvoudig is en dat je niet tot op het toilet wordt achtervolgd met aansporingen om te consumeren.    

Bij het CBS kun je trouwens vrij makkelijk nakijken hoe het met de emigratie naar Hongarije, en andere landen gaat. In 2021 gingen er 322 mensen naar Hongarije. Een uittocht lijkt me dat niet. Naar Noorwegen vertrokken 406 mensen. En je zou met hetzelfde gemak kunnen zeggen dat de 3139 mensen die in dat jaar in Spanje gingen wonen dat deden omdat ze graag onder een socialistische regering wilde leven. Je kunt al met al overal wat van maken. Al ontgaat me waarom iedereen zich daar zo opgewonden druk over moet maken. 

Waarom wonen mensen waar ze wonen? In Palamartsa wonen veel Engelsen. En het worden er ook steeds meer. Laatst werd ik, samen met wat anderen geïnterviewd. Dat interview staat nu op het internet en ik plak het hieronder (ik blijk, na overdubben onwaarschijnlijk goed Bulgaars te kunnen praten, heel knap van mij). In beeld komt het dorp, er worden boodschappen gebracht bij een meneer die niet goed meer loopt en wat geïnterviewden. Darren is er. Darren is directeur van een internationale school in Cairo. Wolfgang die uit Duitsland komt is er, maar ik weet niet wat hij verder doet. Je ziet Sonny, die koopt hier oude huizen op, verbouwt ze en verkoopt ze door. En je ziet Neil. En misschien is Neil wel het beste antwoord op de vraag waarom buitenlanders hier (en in andere landen in Oost Europa) wonen. Neil komt uit Engeland en is kraanmachinist. Maximaal twee maal per jaar vliegt hij naar Engeland om daar dan een maand of wat te werken. In Engeland zouden hij en zijn vrouw met veel pijn en moeite net een rijtjeshuis kunnen betalen. Hier woont Neil in een zelf opgeknapt knots van een huis (je ziet het in het begin van het interview) en heeft een tuin die zo groot is dat je er een paar voetbalwedstrijden tegelijk kunt laat spelen. 

Om op Hongarije terug te komen. Hongarije ligt relatief dicht bij Nederland, en de huizen zijn er op het platteland ook goedkoop (al zijn ze hier nog goedkoper)(als het aan Sonny ligt duurt dat niet lang meer). Ideologie is leuk, grondprijzen zijn leuker.

O ja, en dan nu nog het interview.   



2 opmerkingen:

Niek zei

Heel erg leuk om de omgeving eens zo via film te zien. En ook de mensen die daar wonen. Ik stond even versteld dat ik kinderen zag, op een of andere manier had ik me die daar helemaal niet voorgesteld.
En je naam was ook indrukwekkend gespeld. Maar wat je verder zei, is voor mij een klein raadsel gebleven.

Anoniem zei

Die kinderen begreep ik eerst ook niet, die zijn er later tussen gezet. Maar toen bedacht ik me dat het vakantie is. Lagere school kinderen hebben heel lang vakantie. Veel ouders sturen hun kinderen daarom naar grootouders in een dorp. Onze bejaarde buren hebben ook alweer weken hun kleinkind op bezoek.