dinsdag 28 april 2009

Of toch weer Google?

"Lezen is een werkwoord", dat wil ik, vrij naar dacht ik een uitspraak van Gerrit Rietveld, nogal eens roepen. Maar ik roep wel meer dingen die ik vervolgens weer vergeet.

Wie het internet gebruikt voor meer dan de buienradar vult daar waarschijnlijk nogal eens een "ik wil lid worden van" formulier in. Mailadres, gebruikersnaam, vinkje hier, vinkje daar en klaar. Dat wordt zo'n automatisme dat "lezen" er niet echt meer bij komt kijken. Zo ben ik in ieder geval door de aanmeldpagina's van Flickr gegaan.

Toen ik gister mijn postje over Flickr op dit blog had gezet regende het in Den Helder nog steeds. En aangezien ik verder even niets te doen had bedacht ik me dat het, voor een toekomstig postje, handig zou zijn als ik vast wat foto's zou uploaden naar Flickr. Vakantiefoto's, ik zeg het meteen maar. Dat uploaden ging moeizaam maar dat kwam omdat mijn thuispc op een versie van Windows draait die zo oud is dat ik de helpdesk van Quicknet niet meer durf te bellen. Daar is iemand ooit in schateren uitgebarsten toen ik nietsvermoedend "Windows 98" zei. Men moest lang zoeken voor er iemand gevonden was die daar nog verstand van had. Maar dit terzijde.
Na het uploaden ging ik nog even naar mijn blog kijken om te zien hoe mijn postje erbij stond. Prima, en de fotostream van Flickr ging ook goed. Tot het moment dat na de foto's van de bibliotheek plots de vakantiefoto's ook gepresenteerd werden.

Flickr zet al de foto's die je opload in één fotostream. En dat is logisch. Flickr is een soort blog maar dan met plaatjes. Zo kwam ik iemand tegen met maar liefst 320 foto's van t-shirts.
Mensen kunnen je hele stream bekijken en van commentaar voorzien. Reuze 2.0 dus. Maar de toepassing die ik gister vond, zet je flickrstream bij een specifiek bericht op de website, valt erdoor in het water.

Gelukkig is er altijd Google. Google heeft Picasa. Wat een beetje lijkt op Flickr, maar waar je je foto's in zelf te maken mapjes kunt zetten zodat ze niet opgaan in één grote stream. Waardoor je specifieke foto's bij een specifiek bericht kunt plaatsen.

Als ik wat beter had gelezen had ik dat waarschijnlijk meteen begrepen. Zo heb ik nu foto's bij Flickr én Picasa. En dat is toch maar mooi meegenomen. Al zijn er ook momenten dat ik denk dat je er horendol van zou kunnen worden.

5 opmerkingen:

sandra444444 zei

Wat ik van Picasa ook erg handig vind is dat je sets foto's kunt delen met mensen, terwijl je een ander deel afschermt voor dezelfde mensen/deelt met anderen.
Weet jij hoe/of? je flickr kunt gebruiken voor een fotowedstrijd voor bieb-leden, dat leden daar foto's in kunnen zetten in het kader van een fotowedstrijd? En dat op de website van de bieb dan een photostream komt met alle inzendingen?

Ton de Kruyff zei

In Flickr kun je ook wel delen maar dat werkt (vind ik) een stuk omslachtiger.
En Flickr voor een fotowedstrijd? Het zou handig zijn als ze de foto's meteen konden uploaden maar dan kan iedereen overal bij (denk ik). En dan zou er iemand vervelend kunnen gaan zitten doen.
Maar ehhh. Apart account maken voor de wedstrijd> deelnemers mailen foto naar bibliotheek> 1 iemand zet ze in de stream en vult die elke dag aan zodat de stream automatisch wordt bijgewerkt> de foto met de meetse comments wint? Zoiets?

sandra444444 zei

Als je ze laat uploaden kunnen ze inderdaad van alles. Dit lijkt de handigste manier. Dank!
Overigens liep mijn computer vast bij het lezen van je volgende blog. 2 websites in ene is wat veel van het goede voor deze 5 jaar oude (en inmiddels redelijk gevulde) pc. Maar na even bijkomen lukt het weer.

Ton de Kruyff zei

Ik moet inderdaad een beetje gaan uitkijken dat mn blogje geen kerstboom met gekleurde lichtjes wordt. Maar soms kan ik me gewoon niet inhouden :)

23 dingen ProBiblio zei

Overigens kun je in Flickr je foto's in sets groeperen en daarvan kun je een slideshow maken. Zo heb je veel meer zeggenschap over wat getoond wordt. Ook Flickr kent de mogelijkheden van het beperkt toegang geven tot foto's.
Leuk idee die fotowedstrijd. Mensen kunnen de foto ook op hun eigen account zetten en deze voorzien van een tag die jullie bedacht hebben. Je zoekt p die tag en maakt er een slideshow van.