donderdag 14 oktober 2021

"Bulgarians are stupid!"

Ik probeerde de uitspraak van de kapper nog wat af te zwakken. Maar hij wist het zeker, en voor alle duidelijkheid herhaalde hij het nog maar een keer, "Bulgarians are stupid!".

We hadden het, terwijl ik toekeek hoe mijn haar nog korter werd geschoren dan de vorige keer over Covid en de geringe vaccinatiegraad in Bulgarije. Misschien dat iedereen zich, al dan niet terecht dat moet u zelf weten, in Nederland druk maakt over vinkjes in appjes en een mogelijke piek ergens een keer, is hier de vaccinatiegraad zo'n 20%. Dat zijn dus de mensen die gevaccineerd zijn, niet de weigerachtigen.

Gisteren kleurde Sofia diep donkerrood, vandaag deed Varna hetzelfde. Als buitenstaander met 2 prikken in zijn arm denk ik eerlijk gezegd dat dit land in een soort permanente golf zit. Want slecht gaat het, heel slecht.

Gisteren overleden er 98 mensen aan Covid. Dat bracht het aantal overledenen op 22.004. Om aan te geven hoe serieus de situatie is, en vooral hoe vlug het hier gaat, op 3 september waren er 19.000 doden. Op 20 september waren er 20.000, op 4 oktober 21.000. Bulgarije staat nu 3e op de lijst met aantal overledenen per miljoen van de bevolking in Europa (Nederland staat op de 33ste plaats).

Vanaf het begin van de pandemie werd er in dit land al niet heel serieus mee omgegaan. President Radev is misschien geen anti-vaxxer maar wel een groot scepticus. Ook was het gebruikelijk om strenge maatregelen af te kondigen die dan, na een bezoek van belanghebbende partijen de volgende dag meteen weer werd afgezwakt. Populistische politici als Slavi Trifonov gebruiken het heersende wantrouwen van de bevolking om zieltjes te winnen. Trifonov's partij debatteerde in het parlement hevig om te zorgen dat er een wet werd aangenomen tegen het voornemen om burgers verplicht te vaccineren. Alleen bestond dat hele voornemen niet. Maar de burger werd er weer een tikje wantrouwender door. 

Want dat lijkt één van de redenen van de lage vaccinatiegraad te zijn, een enorm wantrouwen voor alles wat de macht is. En nepnieuws, wat uit Rusland afkomstig zou zijn. Maar mijn Bulgaars is nog lang niet goed genoeg om dat na te kunnen gaan.

Er zijn wel maatregelen hoor. Al is nauwelijks te achterhalen welke. In winkels loopt iedereen halfslachtig met een mondmasker op en overheidsgebouwen worden 2 tot 3 maal per dag ontsmet met bleekmiddel. Heel toevallig is dat moment van ontsmetten altijd precies na de pauze van de medewerkers wat een bezoek aan een instantie dus nog langer laat duren.

Hier in het dorp zijn erg weinig gevaccineerden. Onze buurman, oud docent aan een militaire universiteit en best slim, geen vaccin. Zijn vrouw en dochter, zij werkt in een militair ziekenhuis in Sofia ook niet. In het dorp is het ook wel weer een beetje te begrijpen. Er is hier geen dokter en voor een vaccinatie moet je naar de stad. Wat voor oude, en arme mensen (en die zijn er hier heel veel) een heel gedoe is. Wil je gevaccineerd worden dan kun je een afspraak maken. Maar dan moeten er nog wel 9 andere mensen ook willen want anders breekt men het zegel van het ampul niet open.

"Bulgarians are stupid!", de kapper zei het. Al was hij wel zo eerlijk om te zeggen dat hij zelf ook niet gevaccineerd was. Hij vertrouwde het niet helemaal, dat vaccin. En dat lijkt hier de algemene mening te zijn. 

Op naar de 23.000 ben ik bang.


Geen opmerkingen: