donderdag 29 juli 2010
Het Digital Future Project
Het Digital Future Project kijkt sinds 2000 naar online gedrag, het gebruik van het internet, wat positief is, wat negatief wordt ervaren en meer van dat soort dingen. Hopen vragen, en nog aardig wat antwoorden ook. Of tendensen.
Elk jaar verschijnt er een rapport (maar dat is een tikje prijzig)en een gratis lijstje met hoogtepunten. Deze week stond het rapport even in de aandacht door deze zinnen:
The annual study of the impact of the Internet on Americans by the Center for the Digital Future found that 49 percent of Internet users said they have used free micro-blogs such as Twitter.
But when asked if they would be willing to pay for Twitter, zero percent said yes.
Dus niet 45%, of 5% of zelfs maar "een gering aantal" maar gewoon 0.
Maar, voor ik weer eens afdwaal, dat was niet het gedeelte dat mij echt opviel.
Het DFP vraagt ook naar de mate van vertrouwen dat mensen hebben in de informatie op het internet. Ik kopieer en plak weer even:
* Sixty-one percent of users said that only half or less of online information is reliable -- a new low level for the Digital Future Project.
* Even more disturbing is that 14 percent of Internet users said that only a small portion or none of the information online is reliable – a percentage that has grown for the past three years and is now at the highest level thus far in the Digital Future Project.
* Also revealing is the percentage of users who have limited trust even in the Web sites they visit regularly: although 78 percent said that most or all of the information on the sites they visit regularly is reliable (a decline from the previous two years), 22 percent of users say that only one half or less of information on sites they visit regularly is reliable.
Ik ken de precieze vragen niet noch de resultaten uit andere jaren. En het is een Amerikaans onderzoek. Ik weet het.
Maar als zo'n hoog percentage mensen vraagtekens bij "betrouwbaarheid" zet dan lijkt me dat dat die vraagtekens zich vast niet tot de VS beperken.
Er zou dus best wel eens groeimarkt kunnen zijn voor mensen die in staat zijn de betrouwbaarheid van informatie goed in te schatten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
11 opmerkingen:
Ben ik met je eens, maar er zijn dan inderdaad toch ook weer onderzoeken die het tegenovergestelde beweren. Vooral jongeren vertrouwen er nogal op (al snappen ze het niet altijd). Als het een groeimarkt is, is het er waarschijnlijk wel een die nog heel vaak onder de aandacht gebracht zal moeten worden.
En de aandachtsspanne is al zo kort.
Die nul is ook fascinerend trouwens...
Is zo. Het is ook een beetje jammer dat het hele rapport (veel) geld kost. Nu kun je niet zien wat er niet vertrouwd wordt.
Die 0 is opmerkelijk. Maar ook die werd ergens (vergeten waar) meteen weer tegengesproken.
En hoe weet ik nou dat dat uittreksel van jou wél te vertrouwen is?
Het is alleen maar mijn kopie van het uittreksel. Of ik goed gekopieerd en geplakt heb valt te controleren. De website van het project is ook door te zoeken.
Maar, en wie weet is het zo, het zou kunnen dat de volledige betaalversie van het rapport een plaatje bevat met iemand die zijn (of haar) tong uitsteekt en roept "gefopt!".
Dat laatste zou eigenlijk wel leuk zijn ;-)
Misschien kan Rammy de betaalversie vergoeden? Al heb ik van dat staatslot ook nog niks gehoord.
Tja, ik ken Rammy niet zo goed, dus ik weet niet wat hij allemaal wil en kan vergoeden. Maar dat hij een Senseo-apparaten heeft uitgeloofd geeft in elk geval hoop.
'apparaten' moest enkelvoud zijn.
Ik ben redelijk vers terug van vakantie en ernstig aan het inhalen dat merk je wel weer.
Ik kan me dat geringe vertrouwen in de betrouwbaarheid van info wel voorstellen als ik de gebeurtenissen van afgelopen dagen in ogenschouw neem. Carglass dat gebasht wordt met een nep Twitteraccount. Gratis geld roept iemand op Twitter en er staan gelijk rijen goedgelovigen voor de Pinautomaat. En een originele manier van ontslag nemen, blijkt ook een ontiegelijke hoax (linkje).
@Edo, volgens mij ging er net al weer een klein hoaxje rond over een extra journaal.
Het is allemaal reuze leuk en lachen enzo maar op termijn tast het wel de geloofwaardigheid van het medium aan.
Dat bedoel ik eigenlijk ook te zeggen.
Een reactie posten