Er wordt al zoveel gesproken over de ellende op de wereld.
Duisberg, Afghanistan, Korea.
Moet daar nou nog meer bij?
Al meer dan 20 jaar is de LRA (Lord's Resistance Army) actief. Het meest in Oeganda maar ze komen ook in Sudan, Congo en de laatste jaren in de CAR (Centraal Afrikaanse Republiek).
Zo om de paar jaar staat er een, vaak kort bericht in de krant over het conflict. Een nog buitensporiger massamoord, extremere verminkingen. Een nieuw land dat wordt aangedaan door de LRA. Een toch weer mislukt vredesinitiatief.
Meer is het vaak niet. Misschien is het conflict niet mediageniek genoeg.
Matthew Green schreef over zijn zoektocht naar de leider van de LRA, Joseph Kony het boek "De tovenaar van de Nijl".
Green, journalist met tijd over en werkzaam in Afrika raakt gefascineerd door Kony die met zijn LRA een Oeganda dat geregeerd wordt op basis van de 10 geboden tot stand wil brengen.
Kony is voor Green aan het begin van het boek hetzelfde als voor de lezer. Een naam met gruwelijkheden er aan gekoppeld. Ontvoeringen van kinderen om ze als kindsoldaten te laten vechten of te laten "trouwen" met soldaten. Martelingen, kannibalisme, waanzinnige gekte.
Green reist in zijn verhaal de LRA achterna. Heel erg vaak tevergeefs. Soms zelfs lachwekkend tevergeefs als hij net de verkeerde keuze maakt of amechtig rennend drie landen doorkruist om weer een vredesoverleg afgeblazen te zien worden.
Op zijn reis komt hij veel mensen tegen die het beeld van Kony aanscherpen, duidelijker maken. Indrukwekkend is het relaas van de ooit door Kony ontvoerde Moses die uit de LRA ontsnapt en een nieuw leven probeert op te bouwen.
Door alle verhalen heen blijft Kony het monster dat hij ook in het begin van het boek al is. Maar wel heeft het monster reliƫf gekregen. Wat hem beweegt, het waarom en hoe ook Kony zelf weer gebruikt wordt door buitenlandse regeringen.
"De tovenaar van de Nijl" is een, al moet iedereen dat natuurlijk helemaal zelf weten, goed geschreven "must read".
Over journalistiek, geopolitiek, macht, gekte en een "conflict" waarin al meer dan 100.000 mensen het leven lieten.
Meer informatie over de kindsoldaten van Oeganda: Invisible Children
maandag 26 juli 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Dit boek gaat op mijn lijst met nog te lezen boeken. Dat een dergelijk conflict niet mediageniek-genoeg is....
http://www.youtube.com/watch?v=ALhwQKTRAgA
Mocht je ooit aan het lezen van het boek toekomen, ik heb ook zo'n lijst en sommige titels staan er al maanden op, laat dan even, als je wilt weten wat je er van vond.
Een reactie posten