vrijdag 5 november 2010

Een "stille" kersthit door Facebook?

Welk liedje staat er op nummer 1 met kerst? In Nederland doet het er geloof ik niet zoveel toe maar in Engeland wel. Een kersthit is daar een traditie. En om tradities maak je je druk.
De laatste jaren gaat het er daar vaak om of de winnende kandidaat van een programma als X-Factor of So You Think You Can Sing of iets anders onbenulligs op de eerste plaats komt. Marketing enzo. Vorig jaar lukte dat niet. Een sociale mediacampagne van een Facebookgroep zorgde ervoor dat "Killing in the name" van Rage Against The Machine de kersthit was. Verfrissende teringherrie.

Dit jaar is er een soortgelijke actie. Alleen heet de Facebookclub nu Cage Against The Machine. En gaat het om allesbehalve teringherrie.

John Cage schreef 4'33 in 1952 nadat hij er een paar jaar over had nagedacht. Het idee voor het stuk kreeg hij in een geluiddichte studio, waar hij toch een geluid hoorde, volgens de technicus was het het stromen van zijn eigen bloed. Waarna Cage zich realiseerde dat hij, tot zijn dood, nooit meer volledige stilte zou ervaren.

4'33 is afgesproken stilte. In drie delen. Cage schreef het (ja, er is bladmuziek voor) met duidelijke aanwijzingen. Zo dienen de muzikanten bijvoorbeeld serieus te kijken wanneer zij het stuk "spelen".
Je kunt er om lachen, of er heel boos om worden. Maar ik vind het mooi. 4'33 laat je de geluiden horen die er zijn maar die je eigenlijk nooit meer hoort. Omdat het te druk is om stil te zijn.

Ik kende het stuk alleen in een versie voor piano maar laatst hoorde ik op een niet geheel legale cd een uitvoering voor orkest. En daar is gelukkig ook een filmpje van.

2 opmerkingen:

Bas zei

Het is een sterk statement zoals het zwarte vierkant van Malevich in de schilderkunst. Je kunt zeggen dat het het meest abstracte muziekstuk is dat ooit is gemaakt.
Je kunt er veel over zeggen, maar het wekt bij mij ook wel een glimlach op. Bijv. dat de stilte in drie delen wordt uitgevoerd en het idee dat een zaal vol mensen en muzikanten bij elkaar komen om naar een kleine vijf minuten stilte te luisteren.
Het is wel een actueel stuk, want stilte is tegenwoordig een zeer schaars goed.

Ton de Kruyff zei

@Bas, het mooie aan de video, en de opname die ik eerder hoorde, vind ik dat je de aanwezigen haast gespannen hoort wachten met kuchen en roezemoezen tot de "pauze" tussen de verschillende delen.