dinsdag 2 mei 2023

Armoede went nooit


April was voornamelijk nat en twee graden kouder dan gemiddeld. Veel gebeurde er niet. Nou ja, de accu van de auto bleek kapot. Al was dat later toch weer niet zo maar dat verhaal is te ingewikkeld om na te vertellen. Blogjes schrijven als er weinig gebeurd is lastig. Naast de regen en grauwigheid van april is leven in Bulgarije ook gewoon, ok gewoner aan het worden. Leegstaande dorpen, tankgrachten in de weg, ze zijn niet minder lastig maar ik beleef ze minder als "bonken met je hoofd tegen de muur onder het uitroepen van hoe is het toch in vredesnaam mogelijk in 2023 in Europa". 

Alles went. Behalve armoede dan.

Een internetkrant laat weten dat in 2022 22,9% van de Bulgaren onder de armoedegrens leefde. En die armoedegrens is hier het bedrag van 525,92 Leva. Dat is natuurlijk een abstract bedrag, 525,92 Leva. Maar omgerekend ligt de armoedegrens hier bij €269,02. Bijna een kwart van de Bulgaren moet dus rondkomen van een maandbedrag lager dan €270,-. 

Toen wij hier een jaar of acht geleden voor het eerst kwamen leek de prijs van producten hier vaak de helft van de prijs in Nederland. Maar we zijn acht jaar verder en de inflatie ligt rond de 15% dus, hoe is dat nu? Kun je rondkomen van €270,-?

Een aantal dingen zijn hier een stuk minder prijzig. Belastingen zijn een relatief lachertje. Een huis in een dorp wordt wel steeds wat duurder maar voor relatief luttel bedrag heb je iets waar je in Nederland niet eens van zou durven dromen, of misschien zelfs niet zou mogen kijken. De ziektekostenverzekering ligt rond de €180,- per jaar (per jaar staat daar dus). Een liter benzine kost nu €1,32 (en dat is voor hier een erg hoge prijs). Energie is lastig te vergelijken omdat iedereen, in ieder geval in de dorpen hout stookt (dat wordt nog wat met de klimaatdoelstellingen).

Om toch iets te vergelijken schreef ik een rijtje dagelijkse boodschappen op. Die zijn te vergelijken, ook al vindt bijvoorbeeld de AH het niet goed dat ik vanuit Bulgarije inlog op hun website. 

Prijzen zijn ongerekend naar euro's. Producten zijn vaak bij benadering hetzelfde. En het hadden natuurlijk ook andere producten kunnen zijn. Het gaat om het idee he, ik zit hier niet te wetenschappen.

Dat is niet echt duidelijk, ik zie het ook, het excel dingetje kopieerde belabberd naar het blog. Maar meer geduld dan in Nederland heb ik niet. Niet alles wordt anders. En om nu eindeloos te schaven aan een staatje terwijl het buiten eindelijk 20 graden is. 

Sommige dingen zijn hier goedkoper, vlees valt op. Maar veel dingen ontlopen elkaar niet meer zo heel erg. En daar gaat het natuurlijk om. 

Want 22,9% van de bevolking moet hier rondkomen van een bedrag per maand van minder dan €270,-. Dingen als belastingen zijn hier dan misschien lager, het dagelijks leven is misschien niet net zo duur maar toch echt niet goedkoop meer.

Ik heb even gedacht dat we dat rondkomen zouden gaan proberen, gewoon om te zien of dat kan. Maar toen ik vluchtig in mijn hoofd uitrekende wat de brokjes voor de poezen per maand kostten heb ik dat idee maar meteen terzijde geschoven. 

In Nederland ligt de armoedegrens voor een alleenstaande op €1508,-. In 2023 leven 830.000 mensen in armoede. Op het niet altijd duidelijke internet komen voor Nederland percentages tussen de 4,7% en 7,1% van de bevolking voorbij. 




 



Geen opmerkingen: