woensdag 10 november 2021

De derde verkiezingsaflevering



De lijst hangt achter de ramen van het centrum van het dorp, het winkeltje van Stefka. Op de lijst staan de namen, en adressen van de zo'n 270 mensen die aanstaande zondag mogen stemmen. Sinds de lijst is opgehangen zijn er alleen al in onze straat alweer twee mensen overleden. 

De verkiezingen van 14 november zouden eigenlijk gaan over wie er president zou worden. Blijven is eigenlijk beter. Rumen Radev was president en wordt herkozen. Maar naast de verkiezing van de president worden er  alweer parlementsverkiezingen gehouden. De derde maal al dit jaar. 

De parlementsverkiezingen draaien eigenlijk om Boyko Borisov. De man is drie keer premier van Bulgarije geweest, namens de centrum rechtse GERB partij en wil dat best nog een keer doen. Alleen vinden een hoop anderen dat dan weer een heel slecht idee. Borisov is oud karate coach en is lang geleden nog de beveiliger van de communistische dictator Zhivkov geweest. Om de man hangt een doordringende lucht van corruptie. Beroemd is de foto waarop hij slapend ligt, met op het nachtkastje een revolver met daarnaast een erg dik pak euro's. Vorige week werd hij nog beschuldigd van het rommelen met corrupt geld, zo'n 10 miljoen die weer met de nationale flop, de Hemus snelweg die maar niet af wil komen te maken heeft.

Een flink aantal partijen heeft verklaard niet met Borisov in een regering te willen zitten. En dat voornemen zet alles op slot. Want die partijen halen samen niet genoeg stemmen. En als ze al meer stemmen halen dan de partij van Borisov, zoals tijdens ronde twee, dan gooien ze hun eigen glazen wel weer in. Ronde twee werd gewonnen door Slavi Trifonov, een populistische talkshowhost en maker van hardcore Bulgaarse folkmuziek. Hij krabbelde een lijstje met namen van ministers neer, wilde er verder niet over praten en, klaar was het weer. 

En nu weet ik wel, de formatie in Nederland duurt onbegrijpelijk lang, en politiek is natuurlijk ook geen verplaswedstrijd in "wie is het raarst", maar toch. Hier doen aan de verkiezingen 57 mensen mee die ooit werkten voor een geheime dienst tijdens het communistische tijdperk. En wat te denken van een presidentskandidaat die wordt beschuldigd van het vervalsen van covid vaccinatie certificaten?  

En het is niet dat dit land zich eindeloos voorslepend verkiezingsgemiep kan veroorloven. Van alleen al de covid situatie zou menig verstandig politicus wakker gaan liggen. Elke dag sterven er zo'n 130 tot 140 mensen. Maar het lijkt alsof niemand er zelfs maar van met zijn ogen knippert. 

Hoeveel mensen er van de lijst die achter de ramen van Stefka hangt gaan stemmen weet ik niet. Politiek is niet iets dat hier leeft. De doorsnee Bulgaar heeft zijn of haar buik wel vol van alle beloften en de corruptie. Ja, de verkiezing van de burgemeester, die leeft, splijt het dorp zelfs. Maar die zijn pas over een paar jaar. Tot die tijd stommelt het leven hier rustig door. Met een steeds korter wordende lijst met mensen die mogen stemmen.



Geen opmerkingen: