donderdag 25 juni 2015

Maar wat nu als het een goed idee is?

Na het blogje #CharlestonSyllabus hoorde ik van een aantal mensen "goed idee". Een ander aantal liet weten "Aan zoiets heb ik al eens eerder gedacht", Frank Huysmans twitterde zelfs een linkje naar een idee dat hij al in 2013 opschreef.

(copy/paste)

"Lang hebben openbare bibliotheken zich afgekeerd van wat zij als ‘de waan van de dag’ beschouwden. [...] De bibliotheek was er vervolgens voor informatie, kennis, literatuur en cultuur met een veel langere halfwaardetijd of zelfs eeuwigheidswaarde. [...] Ergens in de voorbije decennia is de immuniteit voor de waan van de dag losgelaten.[...] De toegevoegde maatschappelijke waarde van de bibliotheek zou nog meer dan voorheen moeten gaan zitten in het bieden van achtergrondkennis. De bibliothecaris als content curator. [...]
Deze ontwikkeling duidt erop dat de publieke taak van de bibliotheek er wel eens in gelegen zou kunnen zijn om de actuele gebeurtenissen snel van een context te voorzien. Bij alle nieuwsfeiten die dagelijks op teletekst en Nu.nl verschijnen, zou een dream team van laten we zeggen een vijftal informatiespecialisten snel een reeks bronnen op een speciale webpagina kunnen klaarzetten. Vooral digitale, maar waar nodig ook papieren bronnen, voorzien van gegevens over hun (snelle) vindbaarheid. Gratis en voor niks. Voor bibliotheekleden en –niet-leden. Voor eenieder die die gebeurtenissen wil kunnen ‘plaatsen’. [...]
Waarom is zo’n dienst er nog niet? Gezien de sommen gelds die de afgelopen jaren naar digitalisering van de bibliothecaire dienstverlening zijn gegaan, valt de financiële verklaring af. Ik vermoed dat de oorzaak eerder ligt in de nog niet goed doordachte verhouding van de bibliotheek tot de tijdsdimensie. [...]

Zo. Dat was een hoop tekst zeg. Tijd voor iets als "Wat hij zegt".

Of ik zet mezelf in overdrive en dan komt er iets als:

En echt, ik zit hier soms in m'n anti-kraak kantoor met m'n hoofd zachtjes op het bureau te bonken als ik bedenk dat ondanks alle overlegorganen, innovatieraden, innovatiedagen, hé er is zelfs een "durf te falen" dag, iets als wat Frank beschrijft er niet is.

Maar ja, dan grinnik je misschien, of je denkt "Ja, het is triest", klikt misschien RT aan en we kunnen weer verder met een al dan niet malle motie en voor je het weet is het weekend.

Misschien is het idee er één van twee hypes geleden, dat kan. Maar wat nou als het idee, of een aanpassing daarvan een goed idee is?
Wat dan?

We kunnen natuurlijk literair gaan zitten wachten op welke Godot dan ook.

Je kunt ook denken "Schrijf dan een plan".
Mocht die gedachte bij je opkomen, goed idee.
Maar dan moet je me wel even komen helpen.

Ik hoor het wel.

Open deur muziekje erbij.

6 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Geen plannen schrijven joh, gewoon beginnen met een leuke site, desnoods een wiki, over mooie lokale en regionale zaken en er steeds als de kippen bij zijn met reacties, antwoorden enz. Dan ben je al verder dan halverwege. Dat plannetje schrijf je dan achteraf :-)

Ton de Kruyff zei

Dat kan ook, het is zelf ook alweer een goed idee.

Maar het zorgt er niet voor dat een branche die allerlei nobele doelstellingen en glanzende routedoelstellingen heeft, of aan het maken is iets relatief simpels van de grond krijgt.

Edwin Mijnsbergen zei

Dat is waar. Daarom is het misschien beter om niet te veel met die branche bezig te zijn, maar juist meer met de gedreven mensen in de directe omgeving. De potentie ligt er, maar toegegeven: het kost wel tijd, dat aanhaken, verbinden enz.

Ton de Kruyff zei

Misschien kunnen we het na, of misschien wel juist tijdens het zomerreces eens hebben over hoe jij dingen als Middelburg Dronk "runt"?

Edwin Mijnsbergen zei

Dat lijkt me erg leuk Ton! Ik weet niet of je er ook voor voelt om naar Zeeland af te reizen, maar als dat zo is zal ik je met veel plezier ontvangen en laven. En inhoudelijk: daar kan ik uren over lullen als het moet. Dronk, Wij zijn De Stad, Ik geef weg: de link naar mogelijk bibliotheekwerk wordt lang niet altijd gelegd, maar ik zie talloze links. Hoe dan ook: leuk dus. Ook om jou gewoon eens te ontmoeten. Kunnen natuurlijk ook gewoon biertjes drinken en over muziek beppen, haha.

Ton de Kruyff zei

Leuk! Volgens mij ben ik sinds mn 17e (of iets in die buurt) niet meer in Zeeland geweest en Middelburg is een volledig Terra nog wat voor me. Dus, Zeeland lijkt me een goed idee. Ik kom nog met data of zoiets.