maandag 23 november 2015

Wandelen in Petra, Jordanië (1)


De meeste mensen komen in Petra, Jordanië omdat het onderdeel van een rondreis door dat land is. Je blijft er een dag tot twee dagen. In die tijd kun je natuurlijk achter iedereen aanlopen en dat zien wat iedereen ziet. En, begrijp me goed, dat is prachtig. Er is vreselijk veel moois te zien.

Maar, naast alle monumenten is er veel meer te zien daar. Al moet je er soms wat voor omlopen of klauteren.

Wacht, ik plak even wat foto's.Ik ken geen mooiere plek dan daar, al is dat natuurlijk persoonlijk. Wacht, ik doe nog wat foto's.
In Petra kan het, al is het nu wat minder, druk zijn. Heel druk. Het kan dus prettig zijn om eens wat anders te doen daar. Om ergens heen te gaan waar je niet struikelt over de sloffende mensen op badslippers die op een dagtripje zijn en zich gedwee in grote groepen, ondertussen verlangend naar de airco van de touringcar langs de bezienswaardigheden laten drijven.

In de blogjes hieronder staan een aantal wandelingen. Ze zijn, op wat korte momenten na allemaal goed te doen. Al blijft het lopen wel je eigen verantwoordelijkheid (dat was een soort van disclaimer) Er staat een tijdsduur bij. Dat is de tijd vanaf het begin van de wandeling, niet vanaf de ingang van Petra.

Het toeristische Petra kan je het gevoel van een gezellig pretpark geven. En dat is het natuurlijk niet. Bedenk bij elke wandeling dat je door een woestijn landschap loopt. Dat er geen kekke paaltjes met kleurtjes zijn die je vertellen dat je op de goede weg bent. Sterker, vaak is er niet eens een weg. Loop op stevige schoenen. Er zal geklauterd moeten worden en dan kun je vallen, soms zelfs een heel eind. Neem wat eten en voldoende water mee.Voor de wandelingen tot 4 uur anderhalve liter en voor alles wat langer is minstens twee liter.

En ja, het is er stoffig, erg warm, het lopen is soms lastig en vaak doodvermoeiend. Maar echt, wat is nu eigenlijk leuker dat dat?

Geen opmerkingen: