dinsdag 9 februari 2010

Verkiezingen


Verkiezingen zouden toch het feestje van de democratie moeten zijn. Of misschien moet het "kunnen" in plaats van "moeten" zijn. Kan ook.

Maar in ieder geval. Ik vind het feestje nog niet zo erg op gang komen. Mijn stembiljet is in de brievenbus geploft, maar dat is het wel. De sfeer zit er nog niet echt in. Terwijl lokale verkiezingen toch gaan over dingen van om de hoek. Soms zelfs over de hoek zelf. Belangrijk dus.

Dan moet de sfeer maar worden opgezocht.

PentaPolitica.nl laat op haar gemeenteraadspagina de tweets zien van kandidaten voor de raadsverkiezingen.

Datzelfde gebeurt ook op RaadTweets.nl. Je kunt op die pagina eenvoudig schiften in provincie, partijen en/of politici. Voor als de hele stroom van 923 twitterende politici je teveel wordt. RaadTweets heeft ook een "statistiek" knop. Zo kun je zien wie er de afgelopen week het actiefst was op Twitter. Terwijl ik dit schrijf is dat StellaQ123 van een lokale partij uit Enkhuizen.

Voor wie twitteren niet genoeg is kan terecht op "Volg de verkiezingen". Daar schreef ik al eens eerder over en ik blijf het een aardige site vinden omdat je er kunt zien of lokale politici zich met zaken als Hyves en bloggen bezighouden. Ook politiek nieuws over een gemeente wordt er redelijk bijgehouden.

Voor hulp bij wat of wie te stemmen kun je natuurlijk altijd terecht bij de Stemwijzer. Mits je gemeente dat product heeft ingekocht natuurlijk.

En als de Stemwijzer je te lang duurt, of je bent gewoon in een jolige bui dan is er altijd nog de Stomwijzer. Daar is niets lokaals aan. Maar je kunt er tenminste wel om glimlachen. En dat is, tot het feestje wat meer op gang komt al heel wat.

2 opmerkingen:

Marian zei

hier ook stembiljet ontvangen.. kieslijst komt uiterlijk 27 februari.. lekker vlot.
in alkmaar is een website die heet www.alkmaarkiest.nl, ook een soort stemwijzer. Kwam ik precies uit op de partij waar ik de vorige keer ook op gestemd heb. Maak me deze keer bijna drukker om gemeente Bergen eigenlijk, maar daar mag ik niet stemmen...

Ton de Kruyff zei

Eigenlijk zou het best handig zijn als je mocht stemmen in je woon- of in je werkplaats. Kiezen waar je mag kiezen dus eigenlijk.