donderdag 18 februari 2010

Het Nederlands-Friese conflict


Iedereen heeft zo zijn interesses. Hoogstens heb ik er zelf misschien wat veel. Dat stuitert maar heen en weer.

Zo'n interesse is het Midden-Oosten. Waar dan ook meteen, of natuurlijk, het Israëlisch-Palestijns conflict bij hoort. Dat is een lastig onderwerp. Beladen met van alles.

Beter dan woorden zeggen afbeeldingen iets. Al zijn ook die meteen te "lezen" als een stellingname. Maar dat moet dan maar.

Ruiter Janssen is een grafisch ontwerper. Het Israëlisch-Palestijns probleem vormde hij grafisch om naar een conflict tussen Nederlanders en Friezen. Wat het plots een stuk beter invoelbaar kan maken.
De afbeelding boven dit postje is een vertaling naar Nederland van de Gazastrook.  Een vertaling van de landverdeling staat hier onder. Het hele project is te zien op zijn website. Originele dingen maakt Janssen.

En voor duidelijkheid. Ik heb niets tegen Friezen. Of Nederlanders. Voor we dat weer krijgen.


3 opmerkingen:

Anja zei

Als niet helemaal raszuivere Friezin moet ik zeggen dat het Palestijns-Israëlische probleem zo inderdaad een heel stuk beter invoelbaar wordt... Bijna 30 jaar geleden een maand gebackpackt in Israël en daar toen zo duidelijk het gevoel gekregen: dit komt nooit goed, vreedzaam naast elkaar leven op een evenredig groot stuk land. Zo vaak voelde je de spanning, het onbegrip en soms de haat. Een gevoel om nooit te vergeten.

festina lente zei

Mooi project. Maakt veel duidelijk.

Ton de Kruyff zei

@Anja Ik ken Israël alleen vanuit de landen er omheen. Ik ben er alleen eens een keer op een vliegveld geweest, op weg naar Egypte. Maar ook ik ben bang dat het daar niet echt goed gaat komen. Of hoogstens over heel erg veel jaren. Als er zoveel tijd is.