donderdag 21 januari 2010

Het vogeltje van TwitterEen mooi rustig vogeltje is het. Vrolijk ook. Degenen die twitteren, en dat doet toch bijna iedereen, zullen het vogeltje misschien herkennen. Of anders toch wel de Fail Whale.


Het vogeltje, de variaties op het vogeltje en de Fail Whale zijn ontworpen door de brit Simon Oxley. Hij woont al jaren in japan en dat zie je ook wel terug in zijn stijl. Vind ik. Duidelijke, heldere lijnen, niet al te heftige kleuren.

Oxley heeft veel van zijn illustraties ondergebracht bij istockphoto. Op die site kun je zoeken in duizenden pagina's met illustraties, video's en foto's. Als je iets gevonden hebt wat je mooi vindt kun je het voor een vrij luttel bedrag downloaden en dan mag je het gebruiken op bijvoorbeeld je website.En dat is ook precies wat Twitter deed met het Twittervogeltje. Zoeken, vinden, één keer 15 dollar betalen per plaatje en klaar. Zonder naamsvermelding gebruiken ze zo al jaren Oxley's werk.

En het mooiste is. Oxley vindt dat prima. Doordat Twitter zijn werk is gaan gebruiken zijn hij en zijn illustraties veel bekender geworden. Zeker toen de media de aankoopgeschiedenis van het vogeltje ontdekten.
En dat is behalve goed voor zijn zelfbeeld vast ook niet slecht voor de omzet.

Misschien zit er ook iets tussen zijn werk voor @geeftantwoord?

4 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Wie of wat is @geeftantwoord? Raadselachtig...

Ton de Kruyff zei

Als er een #durfttevragen is komt er misschien vanzelf (of iets minder vanzelf) wel een @geeftantwoord die antwoorden gaat geven.
Of misschien is het alleen maar een plagerig stootje. Dat kan natuurlijk ook :)

AnneT zei

Fijn dat je dat @geeftantwoord hebt gevonden, vroeg me al af waar al die wanhopige #durftevragen vragen bleven.

Ton de Kruyff zei

@AnneT, @geeftantwoord heeft nog maar 1 zin getwitterd zo te zien. Maar wie weet worden het er nog wel meer.