dinsdag 19 januari 2010

De Onderzoekende Persoon in Zwolle-Zuid

Ik was nog steeds niet in Zwolle-Zuid geweest. Maar omdat het retail idee nog lang niet voorbij is en ik in het weekend toch in de buurt was werd het tijd om er eens te gaan kijken.

Nu kan ik er natuurlijk zelf weer van alles van gaan zitten vinden maar, laat ik het anders doen. Laat ik eens een doelgroep nemen. Eens kijken wat die er van vindt.

Vrouw, baan, inkomen, leest, digitaal slim, was ooit lid van een bibliotheek (niet die in Zwolle) maar vergat de jaarlijkse giro en was trouwens ook niet echt gecharmeerd van de afkeurende blikken als ze de materialen te laat terug kwam brengen.

Ik noem haar voor dit postje maar even de Onderzoekende Persoon. Een groep kan ik er niet van maken, echt representatief is het dus allemaal niet.

Zaterdagochtend, tegen elven. De bibliotheek ligt in een winkelcentrum en de Onderzoekende Persoon ontdekte hem het eerst. Plusje dus voor het nieuwe logo dat aan de gevel zit.
Veel ramen, fijne inkijk en bij de ingang meteen een hoop plek voor platte presentatie. Eerste indruk: vrolijk, licht, modern maar wel vriendelijk, ruimtelijk door de niet te hoge kasten. Rechts de volwassenafdeling, links de jeugd. Wat verderop waarschijnlijk een balie en achterin tafeltjes om kranten etc te lezen en de computer te raadplegen. Daar was het het drukst. Dat kon je bij de ingang al zien.Na de Onderzoekende Persoon bij de platte presentatiemeubels te hebben weggelokt, we moesten tenslotte wel serieus aan de gang, vroeg ik haar of ze wat boeken kon vinden. Stig Larsson ging vlug. Onder een groot bord met "De Beleving" stond een wat kleiner bord met "Spannend". Het vinden van de L was trouwens wel lastig. De kasten stonden nogal vol en omdat het niet echt duidelijk was dat de kast uit verschillende secties was opgebouwd liep het alfabet volgens de Onderzoekende Persoon wat raar. De bordjes met letters die in de kast gestoken waren vielen haar niet op.

"Steeds verder weg" van Büch was lastiger te vinden. Daar was de computer voor nodig. Niemand verzint dat dat boek bij De Beleving > waar gebeurde verhalen > reisbeschrijvingen staat. Maar met die plaatsingsgegevens zou het boek vlug te vinden moeten zijn. Nou ja, het moest er zijn maar het stond er niet. "Daar loopt vast al iemand mee rond" zei ik nog. De Onderzoekende Persoon vond dat een te makkelijke uitvlucht.Nog één dan. Otje van Annie M.G. Ook de jeugdboeken staan er mooi bij in Zwolle-Zuid. Veel bordjes met "Voor jou" wat, dacht ik, weer niets met 4you te maken had. Maar in ieder geval, de Onderzoekende Persoon zocht zich suf maar kon het niet vinden. En in de catalogus stond gewoon "Jeugd 8-12 leesboeken B SCHM" wat ik eerlijk gezegd niet echt vond klinken als een verwijzing naar de nieuwe indeling. Bij de grote hoeveelheid "Voor jou" boeken stond het tenminste niet. Na lang zoeken hebben we het opgegeven.En nee, we hebben het niet gevraagd. We hadden het makkelijk kunnen doen. De informatiebalie is mooi klein en toegankelijk maar er was nog meer te doen die dag.

Die laatste tegenslag vergalde het humeur trouwens helemaal niet. De Onderzoekende Persoon vond het erg leuk in Zwolle-Zuid. Veel frontale presentatie, open, uitnodigend en vriendelijk. Als er een bepaald boek niet was kwam ze vanzelf wel een ander tegen. Net als in een boekhandel. Ze zou er zeker lid worden. En dat is toch mooi.

Of ze een boek dat ze echt zocht, nodig had, dan ook in de bibliotheek zou gaan lenen en niet meer bij Bol.com zou gaan halen? Dat was waarschijnlijk niet een echt goede vraag aan een vrouw die haar HTC Hero net had omgebouwd tot modem voor de laptop.
Ze vroeg zich nog wel af waarom een bibliotheek niet wat kon doen met die RFID dingen in de boeken. Konden die niet gekoppeld worden aan de catalogus zodat je kon zien waar wat stond?

Zwolle-Zuid, je kunt er misschien niet alles meteen vinden maar ondanks dat  lijkt het ook mij een mooie stap in een goede richting.

Nog even een filmpje. Dat stond ergens op YouTube. Wel even het geluid uit zetten. Behalve als je van irritant pielen op een gitaar houdt.

6 opmerkingen:

Jouke zei

Mooie post!
Ben er zelf nog steeds niet geweest trouwens.

Ton de Kruyff zei

@Jouke, het is de moeite waard om eens te gaan kijken. Al weet ik niet of hond Toon mee naar binnen mag.

schrijverdezes zei

Het verhaal over de 'Onderzoekende Persoon' vond ik eigenlijk minstens zo interessant als dat over de retail-bibliotheek ;-)
Ik zou er graag eens willen kijken, maar het is zo'n eind weg. Dat filmpje geeft ook al een indruk in ieder geval. Toch nog best veel boeken daar, dat valt me mee.

Ton de Kruyff zei

Ik dacht wel dat je het menselijke aspect dat de introductie van de Onderzoekende Persoon met zich mee bracht op prijs zou stellen :)
In Zoetermeer gaan ze ook met retail aan de slag (of misschien zijn ze al begonnen, je kan het soms niet meer bijhouden in het bibliotheekwereldje) dat lijkt me dichterbij.

Oakwood zei

Ton...je kunt zo als mystery guest met dit artikel in Bibliotheekblad.

Ton de Kruyff zei

@Oakwood, ik zal het eens voorstellen aan de Onderzoekende Persoon. Maar ik ben wat bang dat ze het alleen als éénmalige activiteit zag, zo leuk vindt ze bibliotheken nu denk ik ook weer niet.