dinsdag 10 november 2009

Twitteren met KwekkerOp Frankwatching verscheen vorige week een post over Kwekker. Ik zag dat door een tweet op Twitter en vroeg me af wat Kwekker nu weer was.

(Ook vroeg ik me af in wat voor raar brabbeltaal wereldje ik eigenlijk met dit hele 2.0 gedoe terecht ben gekomen maar dat terzijde)

Kwekker werd opgericht, geboren oid omdat Zohra Boelhouwers zich op Twitter ernstig stoorde aan haar buitenlandse volgers die haar toch niet begrepen want zij twittert in het Nederlands.

Nu heb ik ook weleens plots een buitenlandse volger of ster die ik niet ken en die dan een vage (of zeer expliciete) zin twittert aan een paar honderd mensen tegelijk maar ik ga er dan meteen vanuit dat het een pornomuts is of iemand die me wil laten klikken op malware. Blocken of negeren.
En ik denk ook niet dat John Cleese of het management van Bob Dylan er erg mee zitten dat ze mijn tweets niet kunnen lezen. Al zou ik ze dat eens kunnen vragen natuurlijk.

Maar goed, Zohra verzon Kwetter. Je kunt er roepen in 300 tekens maar verder is het Twitter as usual.

Wat het nut is? Geen idee. Ik zie het niet. Maar misschien komt dat nog. Kwetter heeft nog nauwelijks leden. En voor je het weet is het de hit van het jaar. Dus ben ik ook maar lid geworden. Al heb ik nog niets gezegd. Ik ken er niemand.
Oh wacht, jebibliotheek is er nu ook.

Er zijn al wel mensen mijn "vriend" geworden. Dat is vast fijn.
Deonpeilbareziel bijvoorbeeld. Die laat mij via zijn profiel weten dat hij mij dagelijks gaat confronteren met mijn diepste zelf.

Daar gaat deonpeilbareziel nog een hele kluif aan krijgen.

10 opmerkingen:

AnneT zei

Ha! laat de onpeilbareziel zijn best maar doen.

23 dingen ProBiblio zei

Wat ik alleen al fascinerend vond was die extreem defensieve reacties van de oprichtster in kwestie. "Jullie moeten het eerste proberen voordat je Kwekker de grond in boort". Die waren flink op hun pik getrapt door de negatieve reacties, terwijl ik denk van laat het nou maar gebeuren en vraag om verbeterpunten. Leer van de reacties. Maar ja, kort lontje. M.w.b. de reacties op Twitter van 23dingendeelnemers is mijn commentaar ook "eerst proberen, dan oordelen". Twitter blijft gebukt gaan onder vooroordelen.

Ton de Kruyff zei

@Edo. Die reactie was idd een beetje suf, je hebt of een sterk idee en dan komt het wel of je hebt gewoon iets overbodigs verzonnen en dan is het jammer.

Wilma van den Brink, MA zei

Hoi Ton,

Ik ben idd even op Kwekker geweest. Wat me aantrok was dat ik de tweets van mijn JeBibliotheek automatisch vanuit Kwekker naar Twitter en vervolgens naar hyves kon doorlinken. Maar dat staakte ik al snel. De links die ik in een kwek toevoegde werden in twitter zo bewerkt dat ze altijd bij mijn kwekkerpagina uitkwamen ipv rechtstreeks naar de webpagina waarna ik wilde linken.

Leuk dat je mensen vanuit de 23-dingen cursus verwijst naar mijn twitterpagina! Bedankt daarvoor.

Hartelijke groeten
Wilma (alias "JeBibliotheek)

Ton de Kruyff zei

Hoi Wilma,
Graag gedaan. JeBibliotheek is 1 van de weinige twitterdingetjes waar ook de "ik vind twitter helemaal niks" bibliotheekmedemens enthousiast van wordt. En dat is in het "2.0 is zo gek nog niet" overuigingsgevecht mooi meegenomen.

Zohra zei

Ook ik vond dit toevallig via Google omdat ik erg benieuwd was naar hoe er over de dienst gedacht werd. Jammer om te konstateren dat mensen er zo negatief over denken en dat er zo negatief over geschreven wordt.

Accounts als 'deonpeilbareziel' hebben niks met Kwekker (en dus niet Kwetter) zelf te maken, dat is gewoon een lid dat graag zijn of haar gedachten deelt' en of je daar nu aanstoot aan neemt of niet, dat is aan jouzelf, dergelijke mensen kom je ook op Twitter tegen dus dat zegt niets over Kwekker!

Ik was in het artikel niet overdreven defensief, maar ik vond wel dat ik mijn dienst mocht verdedigen.

Je kan er moeilijk of negatief over doen maar je kan ook denken: 'Wat leuk, een nederlandse twitter'.

Ieder mens is vrij te kiezen voor de service waarvan hij vindt dat het bij hem past, jammer alleen is dat je over 'startups' van anderen zo negatief oordeelt en het een slechte naam geeft.

Als het niets voor je is, laat het dan zo, maar kraak het niet af. Kwekker bevindt zich nog in bétafase, bovendien komen er binnenkort weer totaal nieuwe functionaliteiten bij.

Misschien is de vergelijkng 'nederlandse twitter' niet juist, in feite wil Kwekker ook geen Twitter zijn maar gewoon een microblog, waar toevallig bepaalde mogelijkheden in zitten die twitter ook bevat. Waarschijnlijk verandert binnenkort de naam van de dienst en slaan we een geheel andere weg in.

De een is verliefd op Hyves, de ander is verliefd op Facebook, Myspace of Friendfeed, de ander weer op Kwekker... ieder zijn ding toch?

Er zijn nu eenmaal mensen die zich wél storen aan die buitenlandse followers en op twitter erg veel moeite moeten doen om nederlandse followers te vinden in hun niche. Kwekker maakt dit gewoon wat makkelijker.

Bovendien, de shouts van 300 tekens, maken jouw informatie makkelijker en beter vindbaar in google, meer informatie is meer crawlen door google.

Shouts hebben een visueel aspect, zoals bijvoorbeeld rechtstreeks in je shout een youtube video kunnen afspelen, een foto in je shout, screencaptures van websites waarvan je een link hebt geplaats, verbindingen met facebook en twitter, dus wat je shout op kwekker kan ook meteen naar twitter worden doorgeplaatst. Binnenkort 'Augmented reality' waarbij de plaats waar een shout wordt verzonden kan worden weergegeven door GPS detectie...

Even nog een reacte op Wilma ten Brink:

Als je jouw links RECHTSTREEKS in de shout plakt, net zoals in Twitter heb je dat probleem niet. Het doorlinken naar je kwekker pagina is juist alleen maar bedoeld om via twitter mensen te laten doorklikken naar die bewuste shout die je hebt geplaatst!

Met vriendelijke groet,
Zohra

Ton de Kruyff zei

@Zohra. Eerst natuurlijk, leuk dat je reageert. Het is best bijzonder dat iemand die een dienst, internetplek verzint dat doet.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik je reactie niet zo heel erg goed begrijp.

Ik koppel @deonpeilbareziel niet aan Kwekker, hij (of zij) koppelde zich daar aan mij. Prima. Maar net als op Twitter hoef ik dat niet leuk te vinden. Ik kraak met het noemen van hem (of haar) Kwekker niet af.

Verder vind ik niet dat ik overdreven negatief doe of je site afkraak. Er staat "Ik zie het niet". Dat is geen afkraken. Dat is alleen maar zeggen dat ik er niets in zie. Nadat ik schreef "Ik zie het niet" staat ook dat Kwekker zo maar de hit van het jaar zou kunnen worden. Ik weet niet of dat gaat gebeuren. Het zou kunnen. Of niet. Wat ik wel weet is dat een aantal mensen die mijn stukje lazen Kwekker hebben bekeken en het een fijne, bruikbare site vonden.
Voor mij is het dat (nog) niet. Misschien komt dat nog.

Zohra zei

Hoi Ton,

Ik denk dat je gelijk hebt en misschien reageer ik wat over emotioneel. Ik ben tenslotte ook geen doorgewinterde IT-er maar ook zeker geen gevoelloos persoon, vandaar dat bepaalde publikaties me ook niet onberoerd laten.

Zelf vindt ik Kwekker fantastisch, en niet omdat ik het zelf heb opgezet, maar gewoon omdat het systeem erg leuk is.

Natuurlijk is het moeilijk om op te boksen tegen die 'oh zo grote Twitter' en wie wil er nu lid worden van een nieuwkomertje op microblog gebied? De eerste leden binnenhalen is altijd een lastig karwei, want, wat is de meerwaarde van een 'nederlandse twitter' t.o.v. 'die grote échte Twitter?'

Ach, eigenlijk was Kwekker maar een impulsief besluit, ik wilde er gewoon eens mee experimenteren, of een 'twitter' die gericht is puur op nederlands en vlaams publiek een succes zou kunnen worden.

Ik deed dit niet alleen omdat ik me kapotergerde aan de vele buitenlandse followers, maar omdat ik BINNEN nederland een bepaald publiek zocht en ik zocht me op twitter werkelijk het ongans, maar kon de juiste doelgroepen niet vinden, dus besloot ik een nederlandse twitter op te zetten, gewoon, voor de leukigheid en om te zien of het tot iets groots kon uitgroeien. En niet met de bedoeling Twitter zelf te beconcurreren , want dat gaat never nooit niet lukken, haha!

Ik wilde gewoon iets opzetten, een dienst, waar mensen bínnen nederland en in nederlandse taal op zoek waren naar bepaalde kontakten, hun bedrijf of website zouden willen promoten, gewoon wat leuke chitchat wilden uitwisselen en in feite alles wat op Twitter ook kan!

Persoonlijk vindt ik het erg leuk dat je op Kwekker bijvoorbeeld geen 'Twitpic' nodig hebt, omdat je foto's rechtstreeks in de shout geplaatst kunnen worden, evenals Youtube en VIMEO video's, en je in je houts locaties kunt plakken waarvan een plattegrond verschijnt zodra je de lokatie aanklikt. (handig bijv. als je met een klant kontakt hebt en je wil hem de exacte lokatie van je bedrijf tonen) dat soort dingen. Alleen men moet het nog zien te ontdekken!

Deze week krijgt de site ook een geheel nieuwe layout en nieuwe mogelijkheden en binnenkort een eigen domein!

Sorry voor het verkeerd begrijpen van je bedoelingen en mijn welgemeende excuses :)

Groetjes,
Zohra

Ton de Kruyff zei

@Zohra, sorry is nergens voor nodig hoor, een beetje vlammen en bij de les houden kan best goed zijn. Ik zit hier ook maar wat voor mezelf uit te tikken en dan is best prettig als iemand het eens niet met je eens is.
Geef even een, ik wilde tikken kwetter maar dat zou flauw zijn, berichtje als er wat veranderd. Nog eens kijken kan nooit kwaad.

zohra zei

Ja en daarmee heb je het toch gezegd ;) haha...

Nou ik geloof dat je lid bent van Kwekker... als je op de hoogte wil blijven van veranderingen dan zou ik de nieuwsbrief terug aanvinken bij je instellingen zodat wanneer er een nieuwtje is je daarvan automatisch op de hoogte bent?

Of volg alleen de admin kwa email notficaties, elke keer als er wat nieuws is, verzend ik als admin een shout met tips of nieuwigheden!

Zo blijf je op de hoogte, ok?

Groetjes,
Zohra