maandag 27 december 2010

Een paar van de boeken die ik dit jaar las


De ondertitel, "Man's obsessive quest to catalog life, from nanobacteria to new monkey's" zegt het wel. Verhalen over obsessieve wetenschappers die tegen de gangbare overtuigingen ingaan en soms jaren in een verstoft lab doorbrengen om hun gelijk te halen.
Terry Erwin die boomtoppen in de Amazone bespoot met DDT om zo te achterhalen hoeveel soorten er leven. Dan Janzen die miljoenen bij elkaar sprokkelde om alle soorten in kaart te brengen in een gebied in Costa Rica, geen zin had in de administratie en al het geld zag verdwijnen voor er ook maar iets mee gedaan was. Het zijn maar twee namen uit een boek dat vol staat met doorzetters, non-conformisten en dwarsliggers.


Helder boek dat complexiteit bedrieglijk simpel laat lijken. Geeft veel tips over hoe je je het best kunt gedragen in grote groepen, hoe je met een man of vijf een drukke winkelstraat volledig tot stilstand kunt brengen zonder iets illegaals te doen en meer van dat soort "handige" weetjes.


Interviews van 1962 tot en met 2004. Ja, het helpt als je meer dan iets met de muziek van Dylan hebt. Boeiend prater, fijn verkeerd-op-de-been-zetter en soms opmerkelijk open. Mooie verhalen en een terugkerend thema, "Ik zing gewoon liedjes en meer is het niet".


Congo is niet bepaald het eerste land waar je aan denkt om doorheen te reizen. En als je het bedenkt dan is het geen verstandige gedachte. Tim Butcher deed het toch. En overleefde het. Butcher besloot de route van de ontdekkingsreiziger Stanley na te reizen. Door oorlogsgebieden, achterop brommers, in kano's en op slome stoomschepen. Niet om na te doen, wel om na te lezen.

2 opmerkingen:

Bas zei

Er schuilt wel een avonturier en een dwarsligger in je, als ik je boekenkeus bekijk.
De bibliotheek is minder gevaarlijk inderdaad.

Ton de Kruyff zei

Dat avonturier valt wel mee hoor, al wordt het zo langzamerhand wel weer eens tijd voor de woestijn.