donderdag 16 december 2010

55%, dat valt best tegen


"Nederlanders zijn niet internetvaardig", daar begon de week al mee. Daarna leek het even of 41% van de twitterende medemensen nooit of minder dan eens in de paar weken naar tweets van anderen keek. Maar dat bleek gelukkig alleen maar een amerikaans onderzoek te zijn. In Nederland zal dat vast anders zijn.

Geheel vreugdevol was de kop van een persbericht van Eurostat, "80% of young internet users in the EU27 active on social media". Kijk, dat is nog eens een mooi getal, 80%. Helaas zakt het goede humeur weg wanneer je naar het Nederlandse percentage kijkt, 55%.
Hoeveel?
55%.
In de leeftijd 16-24 geeft 55% aan gebruik te maken van sociale media. En daarmee bezet Nederland de allerlaatste plaats in Europa. Polen 94%, Belgie 70% en in Malta (om maar eens een swingend landje te noemen) is een mooie 79% bezig met sociale media.

Op Tweakers.net verscheen een artikel naar aanleiding van het persbericht, "Nederlanders zitten weinig op sociale netwerken". Veel reageerders verbaasden zich over dat lage, erg lage percentage van 55%. En dat deed ik ook wel. Hyves, heeft niet zo'n beetje elke Nederlander daar minstens 2 accounts? En anders toch minstens een Facebookpagina. En bijna iedereen twittert toch ook?

Lag het lage percentage dan misschien aan de vraagstelling? Wanneer er bijvoorbeeld expliciet naar het gebruik van bepaalde sites gevraagd was dan zou men in Europa misschien vergeten zijn Hyves te noemen.
Gelukkig stond er in het persbericht een mailadres.

De vraag was: "For which of the following activities did you use the internet in the last three months for private purposes?
... (option c) Posting messages to chat sites, social networking sites, blogs, newsgroups or online discussion forum, use of instant messaging"

Dus dat lijkt ook geen verklaring te zijn.
55%, hoe kan dat percentage nu zo laag zijn? Zit er ergens een rekenfout? Of hebben veel mensen bijvoorbeeld wel een account bij Hyves maar doen ze er niets (meer) mee? Snapten ze in Nederland de vragen misschien niet? Ik kom er niet uit.

En trouwens, Polen, 94%? Doen ze daar aan 23 dingen in het onderwijs of zo?

3 opmerkingen:

Robert de Jong zei

men schaamt zich voor het feit dat men achter een pc zit in plaats van lekker sociaal tv kijkt? :)

Ton de Kruyff zei

En in de rest van Europa schaamt men zich daar niet voor, misschien omdat de tv daar nog slechter is? Misschien toch eens een Pools tv kanaal opzoeken :)

Robert de Jong zei

Het schijnt dat wij ook het minst TV kijken van heel europa ("slechts" 3 uur per dag), dus ik vraag mij helemaal af wat wij doen met onze tijd.